USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Застаріла промисловість вплинула на повітря більше, ніж війна: Еколог розповів, які регіони України потерпають від викидів в атмосферу

Запорізька, Дніпропетровська, частково Київська та області на заході України мають найвищий рівень викидів в атмосферу
викиди авто
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Запорізька, Дніпропетровська та області на заході України мають найвищий рівень викидів в атмосферу. І пов'язано це з поверненням виробництва до рівня, який був до повномасштабного вторгнення 2022 року, розповів UWN експерт з екології та сталого розвитку програми "Чисте повітря для України" Олексій Ангурець.

Він вказує, що більшість ситуацій із забрудненням пов'язані з релокацією підприємств і виїздом людей під час війни.

"Це призвело до додаткових викидів в повітря (мається на увазі збільшення населення в певних областях України й автомобілей). Тому є додаткове навантаження на атмосферу у вигляді певних викидів забруднюючих речовин", – пояснює Ангурець.

І називає збільшене забруднення повітря в Західній Україні, в Запорізькій та Дніпропетровській областях, де частково відновили роботу деякі вітчизняні підприємства.

"Повернення виробництва до рівня, який був до вторгнення, означає повернення рівня викидів до періоду 2022 року. На цих територіях велику роль відіграє збільшення кількості населення й автомобільного транспорту внаслідок ВПО, які наразі мешкають на території цих областей. А це додає викидів в повітря – перш за все через автівки. Така картина характерна, повторююся, для Запоріжжя, Дніпропетровщини, частково Київщини", – уточнює фахівець.

Ангурець, наводить цікавий факт: у дослідженні ГО Arnika and World from Space на основі супутникових знімків Європейського космічного агентства дійшли несподіваного висновку – застаріла промисловість вплинула на повітря України більше, ніж війна.

Новини за темою: За рік масштаб збитків української екології зріс у п'ять разів

Де по Україні найбільш забруднене повітря через шкідливі викиди, спричинені обстрілами?

Екологічний експерт зауважує, що забруднення атмосфери обстрілами стосується безпосередньо зони ведення бойових дій та лінії фронту.

"Ті місця, де обстріли, використання військової техніки, снарядів, набоїв і таке інше відбувається практично щодня. Загальна ж картина щодо ситуації з повітрям доволі складна. Бо, з одного боку, на території Донецької області, яка була раніше однією з лідерів в Україні в списку забруднення атмосфери, нині радикально зменшилися викиди. Я б сказав, навіть глобально, тому що через війну знищили підприємства, інфраструктуру, більшість людей покинули цей регіон. Водночас локально на лінії фронту викиди продовжуються", – зазначає Ангурець.

Де найчистіше повітря?

Спеціаліст додає, що найчистіше повітря залишається в сільськогосподарській місцевості, якомога далі від великих міст – це південь України, Карпати й територія, де найменше присутня людська діяльність, зокрема промисловість.

Новини за темою: У межах експерименту: У Києві мають намір облаштувати 10 дощових садів

Раніше Ангурець в коментарі UWN повідомляв, що головним джерелом викидів вуглекислого газу (CO2) під час війни є не обстріли та снаряди чи певні вибухи, а лісові пожежі й використання пального.

За словами фахівця, війна призвела до масового збільшення використання пального військовою технікою, авіацією й всіма супутніми видами техніки, яка потребує того чи іншого виду пального. І саме це є джерелом забруднення атмосфери.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали