USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Для тендерів від 50 тис. грн на Prozorro запровадили додаткову вимогу

Тендер через Prozorro сам по собі не гарантує автоматичного позитивного результату
закупівлі

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів України вніс зміни до правил проведення публічних закупівель під час дії воєнного стану. Тепер замовник, окрім уже чинних процедур, має обґрунтувати та пояснити необхідність публічних закупівель на суму понад 50 тис. грн, повідомляє пресслужба міністерства економіки.

Таке обґрунтування має підтвердити керівництво замовника.

"Тендер через Prozorro сам по собі не гарантує автоматичного позитивного результату. Багато хто пам'ятає випадки, коли закупівля пройшла прозоро, конкурентно і за правилами, але обґрунтованість потреби або умови закупівлі викликала суспільний резонанс", – пояснила міністр економіки Юлія Свириденко.

Постанова також зменшує перелік підстав, за якими державні замовники можуть не йти через конкурентні торги, а підписувати контракти напряму.

Ще документ посилює відповідальність державних замовників за зловживання такою підставою, як нагальна потреба.

Крім того, урядовці внесли зміни щодо участі у тендерах підсанкційних компаній.

Скандали з тендерами

Наприкінці серпня дитячий садок Кременчука, що на Полтавщині, оголосив тендер на придбання кухонного термометра. Його вартість, судячи з повідомлення на сайті Prozorro, склала 384 млн гривень.

Переможцем став місцевий підприємець Андрій Чорноіван. За оприлюдненими документами, він був готовий продати термометр за 384 млн 100 тисяч гривень.

Однак згодом угоду скасували через "механічну помилку", оскільки керівництво дитсадка вказало невірну суму. 

Нагадаємо, ми писали, що прокуратура взялася розслідувати факти придбання дорогих овочерізок і сковорідок для київських укриттів.

Новини за темою: Рівненська АЕС оголосила тендер на закупівлю пива

Також після низки скандалів із закупівлями за бюджетні кошти Верховна Рада може обмежити витрати бюджетів на час дії воєнного стану. Про це повідомив голова комітету, народний депутат від "Слуги народу" Дмитро Наталуха, драфт законопроєкту вже підготували в економічному комітеті, пише Forbes.

За словами парламентаря, активна дискусія щодо пошуку розвʼязання проблеми почалась після низки публічних кейсів, на кшталт закупівлі барабанів або овочерізок для бомбосховищ.

Читайте також:
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси
Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень
Міністр розвитку Німеччини 16 годин добиралася до Києва, щоб зустрітися з віцепрем'єром Кубраковим, а його звільнили Міністр розвитку Німеччини 16 годин добиралася до Києва, щоб зустрітися з віцепрем'єром Кубраковим, а його звільнили