USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Для біженців в Естонії запроваджують нові правила у школах – викладатимуть естонською

З 1 вересня всі діти перших і четвертих класів повинні будуть розпочати навчання за звичайним навчальним планом з естонською мовою викладання
учні в школі
Джерело: відкриті джерела

В Естонії з осені почнеться перехід на естонську як єдину мову навчання в школах, де раніше використовувалася російська. Винятків із правил не буде й для українських дітей. Про це заявили у Міністерстві освіти Естонії.

Зазначається, що 1 вересня всі діти перших і четвертих класів повинні будуть розпочати навчання за звичайним навчальним планом з естонською мовою викладання. Винятку не буде і для українських біженців, які відвідують талліннську школу Räägu, засновану для них.

"Що стосується школи Ряегу, ми вирішили не відкривати там перші класи, тому цих дітей переведуть до шкіл поблизу місця їхнього проживання. А четвертий клас почне навчатися естонською мовою", – сказав заступник мера Таллінна Андрей Канте.

До осені школі потрібно буде знайти нових учителів, які володіють естонською на високому рівні, щоб вести три класи, які зараз навчають українські педагоги.

"Коли діти, які зараз навчаються в першому класі, закінчать шостий клас, ця школа закриється", – зазначив чиновник.

Українські діти від 7-го класу також навчаються в державній школі Vabaduse, де 60% уроків викладають естонською мовою. Перехід на навчання естонською мовою вплине і на вчителів шкіл, де досі була російська мова навчання. Вони повинні будуть володіти естонською на поглибленому рівні. Українські вчителі переважно не відповідають цим вимогам. У Таллінні організовують мовні тренінги для викладачів, проте чиновники вважають, що значна частина українських педагогів не зможуть до осені оволодіти естонською на необхідному рівні.

Нагадаємо, Естонія продовжить будувати лінію оборони на кордоні з РФ. Таллінн не змінить своїх планів лише тому, що президент Росії Владімір Путін під час інтерв'ю американському журналісту Такеру Карлсону заявив про відсутність територіальних претензій до країн Балтії.

На початку лютого Естонія передала Україні новий пакет військової допомоги. Він включає протитанкові ракети Javelin.

Читайте також:
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Естонія серйозно розглядає варіант відправки війська на тилові роботи в Україну, – радник президента Естонія серйозно розглядає варіант відправки війська на тилові роботи в Україну, – радник президента
Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти? Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти?
Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн