USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Ділки хотіли спустошити держбюджет на понад мільярд гривень, їх викрила СБУ

Організатором схеми виявився підприємець із Києва, який фіктивно працевлаштовував у власних компаніях осіб з інвалідністю
Гроші
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Служба безпеки спільно з Національною поліцією заблокувала спробу розкрадання понад 1,3 млрд гривень із державного бюджету України. У результаті комплексних заходів викрили ділків, які намагалися вивести цю суму як незаконне відшкодування податку на додану вартість, повідомили в пресслужбі відомства.

Організатором схеми виявився підприємець із Києва, який фіктивно працевлаштовував у власних компаніях осіб з інвалідністю. Це дозволяло йому оформляти податкові пільги і отримувати компенсацію від держави.

"Для реалізації схеми організатор залучив 15 підконтрольних комерційних структур у столичному регіоні, а також у Вінницькій та Черкаській областях. Фігуранти підшукували осіб з інвалідністю і за символічну плату оформляли їх до штату власних компаній, але за фактом на робочому місці вони не з’являлися і не були задіяні у виробничому процесі. Однак органам контролю ділки звітували, що пільгова категорія населення становить більшу частину штатної чисельності персоналу підприємств", – виявили слідчі.

Тож ділки отримали право на відшкодування із державного бюджету України понад 1,3 млрд гривень.

Під час 24-х обшуків за адресами проживання та на робочих місцях фігурантів вилучили мобільні телефони та комп’ютери із доказами протиправної діяльності. А ще документи та чорнові записи, які підтверджують спроби незаконного відшкодування ПДВ.

Триває слідство у межах кримінального провадження за двома статтями Кримінального кодексу України для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Раніше

Наприкінці грудня українські правоохоронці ліквідували корупційну схему придбання боєприпасів для ЗСУ майже на 1,5 млрд гривень. До оборудки причетний керівник одного з головних управлінь Міноборони, його затримали. 

За даними слідства, посадовець у грудні 2022 року підписав угоду з компанією-спецекспортером на придбання оптової партії артилерійських снарядів для українських захисників. Але тоді бюджетні кошти не переказали на рахунки спецекспортера.

Новини за темою: Нацполіція та СБУ розслідують розкрадання бюджетних коштів керівництвом університету Шевченка, – ЗМІ

"Новостворена Агенція оборонних закупівель Міноборони згодом уклала вигідніший контракт на постачання цих самих артснарядів із цим самим виробником. Новий договір на відміну від попереднього передбачав придбання боєприпасів без посередників, напряму від виробника, що суттєво скорочувало терміни постачання продукції та зменшувало її вартість", – розповіли в Службі безпеки України.

Раніше ми повідомляли, що лише за останній квартал минулого року в Міністерстві оборони України встановили фінансові порушення та ризики втрати активів на понад 10 мільярдів гривень. Тоді зазначалося, що найбільшу частину роботи відомства наразі становить аудит і контроль за витрачанням коштів.

Читайте також:
Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
У У "Київтеплоенерго" обшуки: У чому підозрюють керівництво компанії
Київ цьогоріч планує реконструювати 55 км аварійних трубопроводів Київ цьогоріч планує реконструювати 55 км аварійних трубопроводів