USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Депутати можуть обмежити ухилянтів у праві керувати транспортними засобами, – Веніславський

Наразі профільний комітет розглядає одне з трьох запропонованих обмежень у законі про мобілізацію
блокпост
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Депутати Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки наразі допускають лише одне обмеження військовозобов’язаних громадян у законопроєкті про мобілізацію. Йдеться про право керування транспортними засобами. Про це на брифінгу 6 березня повідомив нардеп від "Слуги народу", член парламентського комітету з питань нацбезпеки Федір Веніславський.

Говорячи про питання, пов’язані з можливістю за зверненням територіального центру комплектування і соціальної підтримки в судовому порядку обмежувати права громадян, Веніславський відзначив, що депутати допускають не всі, запропоновані у редакції документа, проголосованого у першому читанні.

"Право на розпорядження грошовими коштами, які знаходяться на рахунку, право виїзду за кордон і право керування транспортного засобу. Депутати дійшли консенсусу на цей момент, і ми допускаємо лише одне обмеження – право керування транспортними засобами, яка не виконала вимогу ТЦК і не з’явилася для оформлення документів для уточнення даних і не з’явилася за повісткою, яку отримала", – сказав Веніславський.

Раніше у Верховній Раді скасували засідання на 6–8 березня. Під час них парламент мав розглянути новий законопроєкт про мобілізацію. Депутати повернуться до роботи, коли буде готовий закон про мобілізацію, щоб розглянути всі правки до нього.

Що цьому передувало

Комітет нацбезпеки, оборони та розвідки продовжує роботу над законопроєктом щодо мобілізації та демобілізації й вважає, що громадяни повинні мати право подавати свої дані у ТЦК у різні способи, заявив заступник голови комітету Єгор Чернєв.

Розглядаються три варіанти подачі інформації у ТЦК:

1. особисто прийти й оновити дані;
2. зробити це у ЦНАПі;
3. зареєструвати електронний кабінет і зробити це онлайн, не відвідуючи ТЦК.

Також він повідомив, що нині щодо "ухилянтів" обговорюються три варіанти обмежень: тимчасова заборона на виїзд за кордон, тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами й блокування рахунків у банках. Комітет не підтримав ідею блокування рахунків, бо не вважає її реальною дієвою нормою.

Нагадаємо, депутати оборонного комітету Верховної Ради концептуально визначились зі списком тих, хто зможе отримати бронювання від служби в армії за новим законом про мобілізацію. 100-відсоткову бронь отримають зокрема працівники Нацполіції і судді.

Читайте також:
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат
Відвідуваність застосунку Відвідуваність застосунку "Резерв+" в 50 разів більша, ніж ЦНАПІВ, - Міноборони
Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК
Додаток для військовозобов'язаних Додаток для військовозобов'язаних "Резерв+" з'явився в маркетплейсах і одразу зіткнувся з проблемами