USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Що вплине на повернення українських біженців на батьківщину? Експерт назвав головні фактори

Він назвав питання повернення біженців в Україну "серйозним викликом" для майбутнього розвитку держави
Біженці

Біженці, ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Питання повернення українських біженців на батьківщину може стати серйозним викликом для розвитку держави в майбутньому. Про це в ефірі медіапроєкту UWN заявив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Говорячи про українських біженців, експерт зазначив, що згідно зі світовим досвідом, у людини, яка живе за кордоном до п'яти років, пропадає бажання повертатися на батьківщину.

Однак Воскобойник назвав кілька чинників, які можуть вплинути на повернення біженців в Україну.

"Чітко потрібно розуміти, що для того, щоб повернулися в Україну українці, є головні чотири фактори: це безпека, це робота, це житло, і після того, як людина це все може отримати тут в Україні, то вона буде порівнювати з тим, що вона має вже там, за кордоном", – сказав він.

Експерт наголосив, що уряду вже необхідно створювати програми для залучення трудових мігрантів, оскільки вони приїдуть в Україну швидше, ніж біженці. Приміром, він пропонує залучати мігрантів із бідніших країн, де рівень заробітних плат нижчий.

"На жаль, перші місяці або навіть роки після закінчення військових дій у нас не буде швидкого економічного зростання, у нас не буде зростання заробітних плат, у нас не буде максимального забезпечення людей житлом, житловими приміщеннями з відновленням безпосередньо інфраструктури соціального характеру. І це все буде, звичайно, дуже серйозно гальмувати повернення українців", – додав Воскобойник.

Нагадаємо, Європейська комісія (ЄК) оголосила про можливість подальшого продовження до 2025 року директиви ЄС про тимчасовий захист щодо прийому українських біженців.

Читайте також:
Литва скасовує безкоштовне навчання для українських студентів Литва скасовує безкоштовне навчання для українських студентів
Рада ЄС продовжила тимчасовий захист українським біженцям до березня 2026 року Рада ЄС продовжила тимчасовий захист українським біженцям до березня 2026 року
Німеччина не виганятиме з країни безробітних українців Німеччина не виганятиме з країни безробітних українців
У Німеччині вимагають скасувати допомогу українським біженцям, уряд відмовляється У Німеччині вимагають скасувати допомогу українським біженцям, уряд відмовляється