USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні можуть закрити 60 справ Євромайдану за терміном давності, – прокуратура

Загалом у судах розглядається 150 справ Євромайдану відносно близько 300 осіб, а на досудовому розслідуванні залишаються близько 70 справ
Євромайдан _8

Майдан у 2014 році

Джерело: Уніан

60 справ Євромайдану можуть закрити просто через те, що у них спливає термін давності. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив керівник Департаменту "Майдану" Офісу генпрокурора Олексій Донський.

За його словами, в число закритих справ точно не потрапить справа колишнього президента та членів його команди. Напередодні 10-ї річниці початку Євромайдану Донський зазначив, що цього року до суду скерована справа стосовно колишнього керівництва України. Вона налічує понад 1800 томів. В Офісі генпрокурора сподіваються, що незабаром розпочнеться підготовче судове засідання, але коли буде винесено вирок – не знають.

Загалом у судах розглядається 150 справ відносно близько 300 осіб. На досудовому розслідуванні залишаються близько 70 справ. Основна проблема – встигнути отримати вироки у тих справах, де строки закінчуються, сказав Донський.

"Таких справ (у яких спливають терміни давності) – близько 60. Це не стосується, наприклад, справ відносно осіб, які переховуються від слідства, бо там термін давності притягнення до кримінальної відповідальності переривається, – зазначив Донський.

Він додав, що це не стосується справ про особливо тяжкі злочини, в тому числі тих, за які передбачені покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Тобто по цих справах ризику немає.

"Йдеться про справи щодо тяжких злочинів, де встановлені особи, де справи впродовж тривалого часу розглядаються в судах. Таких справ близько 60-ти. Ми за цей рік частину вироків отримали, але нам вкрай важливо було б, щоб ці справи розглядалися в розумні строки і щоб вони закінчилися вироками", – заявив керівник Департаменту "Майдану" Офісу генпрокурора.

За словами Донського, нехай це буде виправдальний чи звинувачувальний вирок, але вирок, тобто юридично значиме рішення у справі, а не закінчення за строками давності, коли особа звільняється від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав, але "вироку немає, тобто юридичної оцінки дій також немає". Представник Офісу генпрокурора зазначив, що реальні вироки могли б бути винесені раніше, якби було раніше внесено зміни у спеціальні процедури.

Новини за темою: Справа Майдану: Перед судом постануть беркутівці, які розстрілювали активістів на Інститутській

Найбільша справа Майдану завершена

Справа з розслідування розстрілу мітингувальників на Майдані Незалежності у Києві 18–20 лютого 2014 року вже завершена. До суду направлено обвинувальні акти стосовно колишнього президента Віктора Януковича та дев'яти ексчиновників.

Як було встановлено розслідуванням, тодішній президент Янукович за підбурювання представників держави-агресора створив організовану злочинну групу "з метою незаконного перешкоджання організації та проведення мітингів на підтримку підписання Угоди про асоціацію з ЄС". Зазначається, що вони організували вчинення низки тяжких та особливо тяжких злочинів щодо протестувальників.

За даними слідства, до складу злочинної групи Янукович залучив колишніх:

  • міністра внутрішніх справ (Віталій Захарченко) та його заступника,
  • командувача Внутрішніх військ МВС (Станіслав Шуляк),
  • голову Служби безпеки (Олександр Якименко) та його заступника,
  • начальника ГУ МВС у Києві (Валерій Коряк) та його заступника,
  • командира столичного полку міліції особливого призначення "Беркут" (Руслан Цикалюк),
  • главу Міноборони (Павло Лебедєв).

"18–20 лютого 2014 року злочинна група під керівництвом експрезидента організувала застосування працівниками правоохоронних органів і внутрішніх військ, з перевищенням службових повноважень, фізичного насильства, вогнепальної зброї, військової техніки та спецзасобів, в тому числі незаконно поставлених із РФ, для силової протидії та розгону демонстрантів", – розповіли в Офісі генпрокурора.

У першій половині дня 18 лютого вони організували силовий розгін учасників вуличної ходи до Верховної Ради на підтримку голосування за повернення до Конституції 2004 року. Після обіду того ж дня обвинувачені організували штурм Майдану на підставі "антитерористичної операції", а вже вранці 20 лютого стався розстріл мітингувальників співробітниками "Беркуту".

"Дії обвинувачених призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту. В тому числі смерті 67 цивільних. Всього постраждали 887 цивільних та 132 правоохоронця. Завдано майнові збитків на суму понад 16 млн гривень", – йдеться у заяві Офісу генпрокурора.

Нагадаємо, 18 жовтня Святошинський райсуд Києва визнав винними беркутівців у розстрілі протестувальників під час Революції гідності 20 лютого 2014 року. Також колишньому керівництву Служби безпеки України та 20 співробітникам ФСБ РФ повідомили про підозру у справах Майдану.

Читайте також:
В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми
ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави
Двох посадовців міської ради Дніпра підозрюють у розтраті понад 8,5 млн гривень, виділених з бюджету для тероборони міста Двох посадовців міської ради Дніпра підозрюють у розтраті понад 8,5 млн гривень, виділених з бюджету для тероборони міста
Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру