USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Справи Майдану: Колишній заступник секретаря РНБО Сівкович отримав нову підозру

Це не перша підозра, яку Сівкович отримав в Україні після подій на Майдані
Колишній заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович
Джерело: ДБР

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру в держзраді колишньому заступнику секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Володимиру Сівковичу. Про це інформує пресслужба ДБР.

За даними слідства, Сівкович був завербований Росією ще наприкінці дев'яностих, коли був кадровим офіцером КДБ СРСР і ФСБ. Чиновник виконував завдання вищого політичного керівництва країни-агресора щодо недопущення євроатлантичної інтеграції України.

"Підозрюваний мав на меті зашкодити укладенню Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. В подальшому він мав сприяти ворогу активізувати підривну діяльність проти України в усіх сферах – економіки, державного управління, інформаційної безпеки, оборони, культури, освіти, а також підтримувати проросійські сепаратистські рухи в Україні", – йдеться у повідомленні.

Там розповіли, що ексзаступник секретаря РНБО неодноразово зустрічався з представниками РФ та отримував від діючого на той час політичного керівництва України вказівки щодо забезпечення їх рішень про відмову від інтеграції до Європейського Союзу та придушення протестних акцій через відмову України від асоціації з ЄС.

"Після початку студентських протестів на Майдані Незалежності заступник секретаря РНБО почав втілювати плани РФ. У ніч з 29 на 30 листопада 2013 року він особисто контролював з кабінету начальника Київської міліції організований ним розгін і побиття студентів", – розповіли у Бюро.

У ДБР нагадали, що тоді через протиправні дії працівників органів внутрішніх справ 55 демонстрантам на Майдані було заподіяно тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, понад 300 учасників були змушені тікати з центру столиці та переховуватися в приміщенні Михайлівського собору.

Новини за темою: Правоохоронці викрили 15 компаній на Київщині, які працювали на зрадника Сівковича та ФСБ. Фото

Ці події, як зазначають у Державному бюро розслідувань, призвели до суспільно-політичної кризи, масових протестів проти чинного на той час політичного керівництва держави.

Своєю чергою це призвело до посилення сепаратизму в окремих регіонах України і потім було використано Росією у веденні підривної діяльності проти нашої держави. Після подій на Майдані суспільно-політична криза значно ускладнила консолідацію різних гілок влади щодо протидії гібридній війні РФ проти України та анексії територій.

"Таким чином своїми діями Сівкович створив виняткові передумови для здійснення РФ активних дій з окупації частини території України", – додали у Бюро.

Як відомо, Сівкович обіймав посаду заступника секретаря РНБО з жовтня 2010-го по лютий 2014 року.

У 2022 році США запровадили санкції проти нього. Американська розвідка вважає, що Сівкович та інші соратники держзрадника України Віктора Медведчука діяли за вказівками спецслужби ФСБ РФ. Тоді ж британська розвідка оприлюднила інформацію, що Сівкович мав стати одним із членів маріонеткового уряду, який готувала РФ після нападу на Україну.

Того ж року ДБР повідомило про підозру Сівковичу у вчиненні злочинів за ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) та ч. 1 ст. 111 (державна зрада).

Наприкінці 2023 року Служба безпеки зібрала нові докази державної зради з боку колишнього заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони України Володимира Сівковича, який переховується в Росії та, як стверджує спецслужба, працює на ФСБ.

Підозрюваний переховується від слідства і суду на території держави-агресора і є одним із керівників антиукраїнського руху, створеного спецслужбами РФ.

Читайте також:
Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру
Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові
Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві
Військовим, які розстріляли патрульного на Вінниччині, оголосили про підозру у посяганні на життя правоохоронця, а також у дезертирстві Військовим, які розстріляли патрульного на Вінниччині, оголосили про підозру у посяганні на життя правоохоронця, а також у дезертирстві