USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Данія контролюватиме прохід російських нафтових танкерів на ринки, – FT

Зростання світових цін на нафту цього року призвело до того, що більша частина російської нафти продається вище стелі
Нафта Росія

Ілюстративне фото

Джерело: DW

Захід вивчає нові методи запровадження цінового обмеження на російську нафту. Згідно з новими планами Європейського Союзу, Данії доручать перевіряти й потенційно блокувати російські нафтові танкери, що проходять через її води, пише Financial Times.

За даними видання, країни "Великої сімки", Євросоюз та Австралія торік у грудні ввели обмеження в 60 доларів за барель на експорт російської нафти морським транспортом через вторгнення в Україну.

Однак зростання світових цін на нафту цього року призвело до того, що більша частина російської нафти продається вище стелі.

"Данія контролюватиме танкери, які проходять транзитом через данські протоки без західної страховки", – посилаються журналісти на план ЄС.

За даними FT, вся російська нафта, що транспортується через Балтійське море, або приблизно 60% загального морського експорту, перетинає данські протоки на шляху до міжнародних ринків.

Ситуація з нафтою з РФ

Нафтопродукти з Росії через Туреччину в обхід ембарго потрапляють на головний НПЗ Греції. Про це йдеться у розслідуванні Washington Post.

Видання вважає, що найбільший нафтопереробний завод Греції – Motor Oil Hellas – і далі отримує російські нафтопродукти, але робить це через Туреччину. 

Встановили, що паливо у "Роснефти" закуповує фірма з ОАЕ, потім воно потрапляє в нафтосховища Туреччини, право власності кілька разів змінюється, російська нафта змішується з іншими марками та потрапляє на грецький нафтопереробний завод Motor Oil Hellas, який обслуговує навіть збройні сили США.

Раніше ми писали, що голландські компанії, ймовірно, обходять санкції Євросоюзу проти Росії, використовуючи Туреччину. Експорт у цю країну з Нідерландів значно зріс за останні два роки.

Новини за темою: Найбільша нафтопромислова компанія SLB припиняє поставки в РФ

Також Болгарія забрала у російського "Лукойла" нафтовий термінал "Росенец", який раніше орендувала компанія. Тепер оперативний контроль за терміналом належить державі, заявив міністр транспорту і комунікацій Болгарії Георгі Гвоздейков, повідомляє bTV.

Чиновник зазначив, що Болгарія має всі можливості керувати терміналом. Тому будь-які надзвичайні ситуації не будуть допускатися. При цьому міністр уточнив, що країна не виплачуватиме жодних компенсацій "Лукойлу" через припинення концесії.

"Угоду про концесію припинено через форс-мажорні обставини, пов'язані з обмеженнями, раніше накладеними на РФ. Тому "Лукойл" може наполягати на своїх правах де завгодно, але не в Болгарії", – сказав Гвоздейков.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція