USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Нафтопродукти з РФ попри санкції потрапляють на переробку до Греції, – WP

Туреччина не вводила санкцій проти Росії, тому її підприємства мають право приймати російське паливо
російська нафта
Джерело: відкриті джерела

Нафтопродукти з Росії через Туреччину в обхід ембарго потрапляють на головний НПЗ Греції. Про це йдеться у розслідуванні Washington Post.

Видання вважає, що найбільший нафтопереробний завод Греції – Motor Oil Hellas – і далі отримує російські нафтопродукти, але робить це через Туреччину. 

Встановлено, що паливо у "Роснефти" закуповує фірма з ОАЕ, потім воно потрапляє в нафтосховища Туреччини, право власності кілька разів змінюється, російська нафта змішується з іншими марками та потрапляє на грецький нафтопереробний завод Motor Oil Hellas, який обслуговує навіть збройні сили США.

Туреччина не вводила санкцій проти Росії, тому її підприємства мають право приймати російське паливо, але грецькому НПЗ це заборонено.

Грецьке підприємство заявило інвесторам, що припинило приймати заборонену нафту і натомість знайшло інші джерела.

Складність ситуації в тому, що Motor Oil Hellas – це не пересічний завод. Він входить до десятки найбільших постачальників пального для Пентагона. Тому якщо інформація WP підтвердиться, це означатиме, що американське міністерство мимохіть отримує нафтопродукти російського походження. З березня 2022 року, коли США ввели нафтове ембарго проти Росії, Пентагон уклав нові контракти на суму майже 1 млрд доларів із Motor Oil Hellas.

Нафтопродукти з грецького заводу купують також Італія, Франція, Іспанія та Велика Британія.

До того ж грецька Motor Oil Hellas постачає нафтопродукцію державним та корпоративним покупцям в Італії, Франції, Іспанії та Великої Британії.

Раніше ми писали, що попри санкції Росія продовжує отримувати зброю з Європи та США.

Також повідомлялося, що голландські компанії, ймовірно, обходять санкції Євросоюзу проти Росії, використовуючи Туреччину. Експорт у цю країну з Нідерландів значно зріс за останні два роки.

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств
За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів
ЄС планує запровадити санкції проти 11 російських кораблів, – ЗМІ ЄС планує запровадити санкції проти 11 російських кораблів, – ЗМІ