USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Новий COVID-штам "Кракен" в Україні: Симптоми та особливості

Перший випадок інфікування в Україні виявили у мешканця Сумської області
коронавірус

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні зафіксували перший випадок зараження новим видом коронавірусу "Кракен", повідомляють у МОЗ.

Випадок був зафіксований у Сумській області у людини, яка не пройшла курс вакцинації проти коронавірусу.

Симптоми:

  • підвищення температури,
  • загальна слабкість,
  • головний і м'язовий біль,
  • нежить і чхання, кашель,
  • першіння в горлі.

В окремих випадках може погіршитися апетит та виникнути діарея.

Чим небезпечний новий штам COVID-19

Сімейний лікар Михайло Цюрак розповів, що "Кракен" дуже швидко поширюється. Він є більш заразним, аніж "Омікрон". 

"Штам "Кракен" є наслідком злиття двох різновидів штаму "Омікрон". Цей варіант є дуже заразним через надзвичайно високу активність зв'язування вірусу з клітинами людини (аналогія з міфічним Кракеном, який щупальцями обплутує свою жертву). "Кракен" навчився обходити імунітет після раніше перенесеного ковіду, тому захист від нього мають лише вакциновані при умові наявності мінімум однієї бустерної дози (якщо вакцинувалися першими двома дозами більше ніж шість місяців тому)", – написав він в Instagram. 

Що було раніше

На початку січня зазначалося, що жителям Європи варто готуватися до поганих новин через загрозу поширення підвиду омікрон-штаму "Кракен".

Новий варіант коронавірусу вже активно поширюється у США, за кілька тижнів його частка зросла там із 4-х до 40%. Нова мутація має всі шанси стати домінуючою і в Європі, пише Politico.

"Існує ймовірність того, що цей варіант може мати зростаючий вплив на кількість випадків COVID-19 у Євросоюзі, але не протягом найближчого місяця, оскільки наразі цей варіант наявний у ЄС тільки на дуже низьких рівнях", – посилається видання на дані Європейського центру з профілактики захворювань і контролю захворювань (ECDC).

Все, що відомо про підвид омікрон-штаму "Кракен"

"Кракен" уперше виявили 22 жовтня 2022 року в США. За оцінкою ECDC, він став "найбільш трансмісивним підваріантом" і поширюється дуже агресивно, оскільки кількість випадків зараження "подвоюється кожні дев'ять днів".

Перші дані зі Сполучених Штатів свідчать про те, що XBB.1.5 не більш смертоносний, ніж інші підваріанти "Омікрону". Однак експерти побоюються, що якщо він буде швидко поширюватися, це призведе в підсумку до зростання кількості людей з важкими симптомами, схожими на симптоми інших підваріантів "Омікрону".

До речі, в ECDC попереджають, що підвищені темпи поширення нового підтипу коронавірусу, ймовірно, зумовлені здатністю XBB.1.5 ухилятися від захисту імунної системи. Мутація в нього сталася у спайковому білку, на який реагують антитіла більшості створених вакцин.

Так, за даними Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC), на початок січня в американських лікарнях налічується близько 6,5 тисячі пацієнтів з діагностованим коронавірусом – удвічі більше, ніж місяць тому. За останні чотири тижні в Штатах померло понад 10 тисяч людей, які хворіли на COVID-19, і це найвищий показник з минулого літа.

"Кракен" був виявлений у 29 країнах, однак вчені припускають, що вірус циркулює і в інших державах.

"Ми стурбовані його перевагою у зростанні, зокрема в деяких країнах Європи та Північно-Східній частині Сполучених Штатів, де XBB.1.5 швидко замінив інші циркулюючі підваріанти", – заявили у ВООЗ.

COVID-ситуація в Китаї

Попри новини про поширення нового штаму, КНР повертається до нормальних умов життя. Там з 8 січня скасували останні обмеження, повʼязані з політикою "нульового COVID". Усі охочі можуть вʼїхати на територію материкового Китаю і не перебувати на карантині після приїзду. Про це пише Reuters.

Відкриття кордону КНР відбулося після початку традиційного періоду подорожей напередодні святкування Нового року за місячним календарем, коли китайці з усіх куточків країни повертаються до своїх рідних міст.

Читайте також:
Вчені виявили низку побічних наслідків вакцин проти COVID-19 Вчені виявили низку побічних наслідків вакцин проти COVID-19
Новий штам коронавірусу Новий штам коронавірусу "Омікрон-Дженні": У січні в Україні захворіло дев'ятеро людей
Епідсезон та зріст захворюваності на COVID-19: В МОЗ розповіли, кому і як носити медичні маски та де можуть ввести карантин Епідсезон та зріст захворюваності на COVID-19: В МОЗ розповіли, кому і як носити медичні маски та де можуть ввести карантин
У КМДА розглядають повернення до маскового режиму У КМДА розглядають повернення до маскового режиму