USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Новий штам коронавірусу "Омікрон-Дженні": У січні в Україні захворіло дев'ятеро людей

Вірус постійно мутує та ухиляється від імунної відповіді
Ковід

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні за січень вже зареєстрували дев'ять хворих на новий субваріант штаму коронавірусу "Омікрон" – JN.1, який називають "Дженні". Про це повідомили в пресслужбі Міністерства охорони здоров'я.

За словами головного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, у січні у пʼяти областях виявили девʼять хворих на цей вірус, який підтвердили у Національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України.

"Три випадки на Сумщині, по два – у Волинській та Черкаській областях та по одному – у Рівненській і Запорізькій областях", – сказав чиновник.

І додав, що вірус SARS-CoV-2 постійно мутує та ухиляється від імунної відповіді – тобто швидше вражає ослаблений імунітет, тож захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби.

"Тому людям, які не завершили курс вакцинації проти COVID-19, та особам з групи ризику важкого перебігу захворювання необхідно проконсультуватися із сімейним лікарем та зробити щеплення", – зауважив Кузін.

Серед захворілих – лише одна із девʼяти людей мала два щеплення проти COVID-19.

Новини за темою: Світу загрожує нова пандемія: Прогнозують, що "хвороба Х" може бути у 20 разів смертоноснішою за COVID-19

За клінічними симптомами медики зафіксували середній або легкий перебіг захворювання, лише одну людину госпіталізували. Вік пацієнтів – 27–73 роки.

Що відомо про "Дженні"?

Вперше цей субваріант виявили у США у вересні 2023 року, після – в інших країнах світу, зокрема в Індії, Китаї, Великій Британії.

За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, станом на 5 січня на JN.1 припало приблизно 62% усіх варіантів SARS-CoV-2, що циркулюють.

COVID-19 в Україні

Пандемія коронавірусу сколихнула світ на початку 2020 року. Вже навесні COVID-19 дістався й України. У більшості держав запровадили карантинні обмеження. Протягом трьох років у світі реєстрували різноманітні COVID-штами.

Зрештою, 5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що більше не розцінює COVID-19 як особливу загрозу для світової охорони здоров'я та скасувала статус пандемії. Однак це не означає, що загроза поширення коронавірусу минула.

Новини за темою: Світом поширюється новий штам коронавірусу: У МОЗ розповіли про симптоми та чи виявили його в Україні

В Україні ж дія карантину через COVID-19 та режиму надзвичайної ситуації у зв'язку з пандемією коронавірусу завершилася 1 липня минулого року.

Загалом за три роки пандемії експерти зареєстрували у світі майже 7 млн летальних випадків внаслідок зараження коронавірусом. 

Всього у світі за час пандемії на коронавірус захворіли понад 687 млн осіб, водночас зафіксували понад 660 млн випадків одужання від COVID-19. Перше місце за кількістю заражень посідають США із понад 106,7 млн, друге – Індія, де виявили майже 45 млн випадків інфікування COVID-19, а третє – Франція з близько 40 млн випадків захворювання.

Перший заступник міністра охорони здоров'я України Сергій Дубров раніше повідомляв, що від початку пандемії від COVID-19 померли понад 112 тис. українців.

А в МОЗ нагадують, що медичні маски, дотримання дистанції та "локальний карантин" в окремих містах чи областях – це базові протиепідемічні та профілактичні норми, які, попри скасування загальнонаціонального карантину через COVID-19, діють в Україні на постійній основі.

Читайте також:
Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри
Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними
В Україні зростає захворюваність на кашлюк В Україні зростає захворюваність на кашлюк