USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Через війну інсульти "помолодшають" на 10–15 років, – МОЗ

За даними відомства, цьогоріч кількість пацієнтів з інсультом збільшилася на 16%
інсульт
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Через війну середній вік пацієнтів з діагностованим інсультом, ймовірно, може знизитися орієнтовно на 10–15 років. Про це повідомили в пресслужбі Міністерства охорони здоров’я.

За даними МОЗ, цього року кількість пацієнтів з інсультом збільшилася на 16%. Нині в Україні діє 229 медичних закладів, які надають послуги за пакетом "Медична допомога при гострому мозковому інсульті".

"МОЗ продовжує працювати над створенням мережі медичних закладів, в яких є все необхідне для надання якісної медичної допомоги пацієнтам з інсультом, та впровадженням нових ефективних методик для діагностики та лікування інсульту", – кажуть у відомстві.

Вже запрацювали оновлені маршрути для пацієнтів з інсультами. Це сприяє зниженню летальності та інвалідизації.

Новини за темою: Кожен четвертий українець ризикує отримати психічні розлади через війну

Як розпізнати інсульт?

Інсульт – це гостре порушення кровообігу в головному мозку, спричинене розривом або закоркуванням судин. Воно викликає кисневе голодування та відмирання мозкових клітин, що призводить до порушення когнітивних функцій і у деяких випадках навіть смерті.

Ефективність лікування та реабілітації залежать від типу інсульту та швидкості надання медичної допомоги. Важливо вчасно помітити симптоми та звернутися до фахівців. За статистикою, майже у 50% випадків пацієнти не розуміють, що у них стався інсульт, доки стан не стане критичним.

Перші ознаки інсульту

Інсульт може статися будь-коли: як вдень під час роботи чи відпочинку, так й уві сні. Іноді пацієнти відчувають різкий головний біль, але частіше розрив або закорковування судини відбуваються непомітно. Симптоми з'являються за кілька хвилин, коли позбавлені живлення клітини мозку починають відмирати.

Характерними ознаками інсульту є раптові:

  • головний біль;
  • запаморочення;
  • асиметрія, частковий параліч м'язів обличчя;
  • порушення ковтання слини;
  • зміна розміру зіниць (одна більша за другу);
  • слабкість, оніміння у руці, нозі з правого чи лівого боку тіла;
  • зміна ходи, втрата координації рухів;
  • порушення мови;
  • погіршення зору, двоїння предметів перед очима;
  • нудота, блювота;
  • судоми;
  • сплутаність чи втрата свідомості.

Якщо інсульт стався вночі, симптоми можуть проявитися після пробудження. Їх інтенсивність залежить від виду інсульту та розташування пошкодженої судини.

Як допомогти хворому до приїзду лікарів?

Покласти на ліжко, підставивши подушку під голову, плечі та лопатки – голова повинна бути вищою за тулуб приблизно на 30 градусів.

Забезпечити вільне дихання – звільнити шию та грудну клітину від тісного одягу, шарфа, краватки чи інших аксесуарів, відкрити вікно для провітрювання приміщення.

При блюванні повернути голову на бік, щоб блювота не потрапила в дихальні шляхи. За потреби очистити ротову порожнину.

Також бажано поговорити з пацієнтом та допомогти йому заспокоїтися. Важливо, щоб він не вставав і не робив зайвих рухів.

Якщо пацієнт непритомний, потрібно перевірити, чи він дихає. Якщо так, слід покласти його на бік, піднявши голову. При цьому необхідно регулярно контролювати наявність пульсу.

Новини за темою: У Полтаві імунологи діагностували єдину в Україні пацієнтку з рідкісною в світі генною мутацією
Читайте також:
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри
Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними