USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Через глобальне потепління: Гренландські льодовики тануть у п'ять разів швидше, ніж 20 років тому

У порівнянні з доіндустріальним періодом, на планеті потеплішало на 1,2°C
Долини, порізані льодовиками Гренландського льодовикового щита вздовж гір Гренландії
Долини, порізані льодовиками Гренландського льодовикового щита вздовж гір Гренландії
Джерело: Reuters

Глобальне потепління збільшило швидкість танення льодовиків у Гренландії в п’ять разів за останні 20 років. Про це із посиланням на вчених з Копенгагенського університету передає Reuters.

Зазначається, що танення льоду в Гренландії викликає особливе занепокоєння, оскільки давній льодовий покрив містить достатньо води, щоб підняти рівень моря принаймні на 6 метрів, якщо він повністю розтане.

За словами доцента кафедри наук про Землю та управління природними ресурсами Копенгагенського університету Андерса Анкера Бьорка, дослідження тисячі льодовиків у цьому районі показало, що швидкість танення увійшла в нову фазу за останні два десятиліття.

"Існує дуже чітка кореляція між температурою, яку ми відчуваємо на планеті, і змінами, які ми спостерігаємо в тому, як швидко тануть льодовики", – сказав Бьорк.

Льодовики зменшуються в середньому на 25 метрів на рік, у порівнянні з 5-6 метрами близько двох десятиліть тому. Такого висновку вчені дійшли після вивчення розвитку льодовиків протягом 130 років за допомогою супутникових зображень і 200 тисяч старих фотографій.

На думку директора Інституту клімату Орхуського університету Йоргена Ейвінда Олесена, зниження температури вимагатиме глобальних зусиль для мінімізації парникових газів в атмосфері.

"Я вважаю, що ми можемо підготуватися до того, що ці льодовики продовжуватимуть танути зі зростаючою швидкістю", - зазначив Олесен.

Також у виданні зазначають ,що танення льодового покриву Гренландії спричинило 17,3% спостережуваного підвищення рівня моря між 2006 і 2018 роками, а льодовики – 21%.

Раніше ми повідомляли, що 2023 рік може стати найспекотнішим за всю історію спостережень.

Аби запобігти глобальному потеплінню вчені наголошують на необхідності зменшення викидів парникових газів.

Читайте також:
Українські вчені зафіксували раптове зростання хлорофілу в океані: Як це пов'язано з глобальним потеплінням? Українські вчені зафіксували раптове зростання хлорофілу в океані: Як це пов'язано з глобальним потеплінням?
Понад 100 країн домовилися потроїти використання Понад 100 країн домовилися потроїти використання "зеленої" енергетики до 2030 року, – Reuters
Спека наростає: У світі зафіксували потепління на 2°C вище за доіндустріальний період Спека наростає: У світі зафіксували потепління на 2°C вище за доіндустріальний період
Морський лід в Антарктиді досяг рекордно низького рівня: Кому це загрожує? Морський лід в Антарктиді досяг рекордно низького рівня: Кому це загрожує?