USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10
Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10

Привласнили понад два мільйона доларів: Правоохоронці ліквідували міжнародний шахрайський кол-центр

До організації масштабної міжнародної шахрайської схеми причетні також громадяни України
шахраї
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Українські правоохоронці разом з чеськими колегами викрили та ліквідували злочинну організацію, яка обкрадала громадян за допомогою вішингу та спуфінгу. Загалом телефонні шахраї ошукали людей на понад 2,5 мільйона доларів, інформує пресслужба Національної поліції України.

Аферисти вводили в оману потерпілих нібито про злом їхніх банківських рахунків та тим, що варто переказати кошти на безпечні рахунки або придбати криптовалюту за вигідним курсом.

До організації масштабної міжнародної шахрайської схеми причетні також громадяни України, які спільно з представниками, зокрема Чеської Республіки, Республіки Молдови, Республіки Казахстану, забезпечували роботу кол-центрів у Дніпропетровській, Кіровоградській та Київській областях.

Кол-центр діяв з 2023 року і його організував мешканець Дніпра. Зловмисник разом зі співорганізатором шахрайської схеми долучив також мешканців кількох областей України та іноземців, які володіли чеською мовою.

"Під час дзвінків шахраї використовували так звану заміну телефонного номера, тобто імітували будь-який телефонний номер, який їм потрібен, у результаті чого у потерпілих складалося враження, що їм телефонують зі служби підтримки банку. Поліцейські задокументували близько 100 епізодів злочинної діяльності угруповання", – розповідають правоохоронці.

Поліція також провела 21 обшук за місцями проживання фігурантів, у їхніх транспортних засобах та у кол-центрі. Вдалося вилучити понад 68 тисяч доларів, гроші в євро та гривнях.

Громадян Чехії й Молдови затримали й обрали запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту. 

Слідчі проводять розслідування злочинної діяльності, санкція статті передбачає покарання – до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Новини за темою: Від початку року в Україні майже втричі скоротилася кількість нових справ за шахрайство

До речі, в Чехії правоохоронці викрили групу шахраїв, які, прикриваючись волонтерами, зібрали понад 1,1 мільйона чеських крон (44 тис. євро) нібито на допомогу для України. 

Читайте також:
Україна і Чехія разом вироблятимуть артснаряди 155 мм калібру Україна і Чехія разом вироблятимуть артснаряди 155 мм калібру
За рік кількість випадків домашнього насильства збільшилась на 80% За рік кількість випадків домашнього насильства збільшилась на 80%
Київський бізнесмен заробив майже чотири мільйони гривень на відсутніх дронах для військової частини на Закарпатті Київський бізнесмен заробив майже чотири мільйони гривень на відсутніх дронах для військової частини на Закарпатті
Смертельна ДТП: У Ніжині один з керівників райуправління поліції збив військовослужбовця Смертельна ДТП: У Ніжині один з керівників райуправління поліції збив військовослужбовця