USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Україна до кінця літа отримає 100 тис. боєприпасів в рамках чеської ініціативи

Наразі до чеської ініціативи долучилися 18 країн
Снаряди, ЗСУ

Фото ілюстративне

Джерело: Володимир Зеленський

Ще 100 тисяч боєприпасів отримає Україна в липні та серпні в рамках чеської ініціативи. Про це це заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, передають "Чеські новини".

Він зазначив, що наразі країна ще шукає гроші для закупівлі нових боєприпасів, щоб ініціативу можна було продовжити у 2025 році.

Наразі до чеської ініціативи долучилися 18 країн, із них 15 уже виконали свої зобов'язання і зробили свій внесок. Завдяки такому фінансуванню для поставки в Україну 500 тис. боєприпасів до кінця року буде достатньо.

Чехія закуповує боєприпаси для України у союзників РФ

Раніше The Wall Street Journal повідомляв, що Чехія використовує контакти часів холодної війни, щоб передати Україні боєприпаси, які, зокрема, закуповують у союзників Росії.

Зазначається, що колишня приналежність країни до колишнього радянського блоку виявилася несподіваною підмогою. Чехія успадкувала велику збройову промисловість з клієнтами по всьому світу і хороші відносини з багатьма країнами Глобального Півдня, які мають великі запаси зброї радянських часів і здатні виробляти ще більше.

Хоча Прага замовчує про те, звідки надходять боєприпаси, видання стверджує, що серед постачальників є і союзники Росії.

Що відомо про чеську ініціативу?

У середині лютого президент Чехії Петр Павел повідомив, що його країна виявила 800 тисяч артилерійських боєприпасів, які можна придбати для України. Він уточнював, що для цього необхідне фінансування.

Прага виконує роль посередника з країнами, які готові фінансувати купівлю боєприпасів для України.

На початку березня стало відомо, що союзники України зібрали кошти на закупівлю 800 тисяч снарядів для ЗСУ в межах ініціативи Чехії.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС