USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Блокування кордону з Польщею. У Раді підрахували збитки

Через блокування на кордоні з Польщею експорт знизився на 40%
Польський кордон
Джерело: відкриті джерела

Держбюджет України за листопад 2023 року втратив 9,3 млрд гривень надходжень митних платежів через блокаду трьох пропускних пунктів на кордоні з Польщею. Про це в ефірі національного телемарафону розповів голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"Якщо говорити про бюджет, то за результатами листопада ми можемо чітко визначити, що бюджет втратив 9,3 млрд гривень від недонадходження митних платежів. Це величезні гроші, які недоотримала армія, яка воює, які нам сьогодні конче потрібні", – сказав він.

Гетманцев також повідомив про зменшення експорту на 40% через відповідні сухопутні пункти пропуску.

"На сьогодні ми маємо недовиконання плану митниці на 19%. Це при тому, що жовтень митниця перевиконала. Тому вкрай негативні наслідки від зазначеної провокації", – додав він.

Голова комітету Ради також нагадав про заяви від перевізників "про втрати 400 млн євро тільки за перші два тижні цієї безглуздої блокаді".

Новини за темою: Ситуація на польсько-українському кордоні: Українські водії починають голодування, а сторони напрацювали план дій

Що кажуть в Мінцифри

За листопад 2023 року до загального фонду державного бюджету надійшло 121,7 млрд гривень. Серед них 30,8 млрд гривень податку на додану вартість із ввезених на митну територію України товарів та 2,2 млрд гривень – ввізного та вивізного мита. При цьому виконання місячного розпису доходів Державною митною службою склало 78,0% (-9,3 млрд гривень).

Що цьому передувало

6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: "Корчова – Краківець", "Гребенне – Рава-Руська", "Дорогуськ – Ягодин". Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня.

Нагадаємо, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач заявив, що Україна виконала заходи стосовно розблокування кордону з Польщею, про які домовлялися під час тристоронніх зустрічей.

Також сьогодні блокаду пункту пропуску зі Словаччиною через "Ужгород – Вишнє-Нємецьке" припинено, вантажівки пропускають у звичайному режимі. 

Читайте також:
Зустріч аграріїв: Україна та Польща можуть домовитися про транзит у квітні Зустріч аграріїв: Україна та Польща можуть домовитися про транзит у квітні
Ситуація на кордоні й торгівля в агросекторі. Україна і Польща підписали спільну заяву Ситуація на кордоні й торгівля в агросекторі. Україна і Польща підписали спільну заяву
У Польщі очікують, що транзит української агропродукції припиниться з 1 квітня У Польщі очікують, що транзит української агропродукції припиниться з 1 квітня
Втрати України від блокади кордону в березні становлять 6,5 млрд гривень, – Гетманцев Втрати України від блокади кордону в березні становлять 6,5 млрд гривень, – Гетманцев