USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Більша частина опитаних військовополонених зазнали сексуального насильства, – звіт ООН

Росіяни за зиму стратили понад 30 українських військовополонених
полон цивільні в'язниця
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй з прав людини провела інтерв’ю з 60 нещодавно звільненими українськими військовополоненими. За даними звіту, понад половина з них зазнали сексуального насильства з боку росіян. Звіт охоплює період від 1 грудня 2023-го до 29 лютого 2024 року.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні у своєму звіті описує інтерв’ю з 60 нещодавно звільненими українськими військовополоненими.

"Майже кожен з опитаних нами українських військовополонених розповідав, як російські військовослужбовці чи чиновники катували їх під час перебування в полоні, застосовуючи неодноразові побиття, електрошок, погрози розстрілу, тривалі стресові пози та імітацію розстрілу. Більш ніж половина з них зазнали сексуального насильства", – сказала голова місії Даніель Белль.

За інформацією моніторингової місії Організації Об'єднаних Націй, колишні затримані чоловіки повідомляли про погрози зґвалтуванням, небажані дотики під час оглядів порожнин тіла та катування статевих органів. 39 із 60 військовополонених розповіли, що зазнали сексуального насильства під час інтернування, включаючи спроби зґвалтування, погрози зґвалтування та кастрації, побиття або використання електричних ударів по статевих органах і повторне примусове оголення.

Наприклад, один військовополонений розповів, що росіянин намагався зґвалтувати його під час допиту за допомогою полівінілхлоридної труби. Інший розповів, що його змусили повністю роздягнутися, застосували електрошокер до його яєчок і погрожували зґвалтувати його міліцейською палицею та відрізати йому яєчка.

"Одна жертва побиття та ураження електричним струмом статевих органів розповіла, що злочинці сказали йому: "Я тобі відіб’ю все, щоб ти не міг мати дітей". Аналогічне було сказано іншому затриманому. Потерпілі повідомили про інші методи катувань, які неодноразово і протягом кількох місяців застосовувалися в визначених Комісією слідчих ізоляторах", – йдеться у звіті.

Також зазначається, що проведені інтерв’ю свідчать про те, що, судячи з усього, жорстоке ставлення до українських військовополонених заохочувалося відповідними вищими структурами командування або як мінімум допускалося з очевидним відчуттям безкарності.

Росіяни за зиму стратили понад 30 українських військовополонених

Протягом цієї зими російські окупанти стратили 32 українських військовополонених. Це значно більше, ніж у попередні періоди. Експерти провели інтерв’ю з 60 українськими військовими, нещодавно звільненими з полону.

Українські військові розповіли про жахливе ставлення в полоні в окупантів, неможливість спілкуватися із сім'ями та відсутність задовільного харчування і медичної допомоги.

Зокрема, російські військові та посадовці катують полонених, у тому числі застосовують побиття, електричний струм, змушують довго перебувати в незручному положенні, погрожують розстрілом або імітують його. Більше ніж половина полонених пережили сексуальне насильство.

Автори звіту зазначають, що ці дані підтверджують, що російська армія продовжує застосовувати раніше встановлені практики катування, жорстокого поводження, смертей в полоні, тримання під вартою без зв’язку із зовнішнім світом, насильницьких зникнень і жахливих умов утримання.

"Крім цього, ММПЛУ задокументувала достовірні повідомлення про страту щонайменше 32 українських військовополонених у 12 окремих випадках у період з грудня 2023-го до лютого 2024 року, що значно більше, ніж за будь-який з попередніх періодів. ММПЛУ провела незалежну верифікацію трьох зі згаданих випадків", – йдеться у звіті.

ООН також наводить дані про інтерв'ю з 44 російськими військовополоненими, які, хоча й не заявляють про тортури в офіційних місцях утримання, давали "свідоцтва про тортури та жорстоке поводження в місцях їхнього тимчасового перебування після евакуації з поля бою".

Окрім того, звіт Місії містить інформацію про насильство російської адміністрації щодо жителів окупованих територій України. В тому числі йдеться про вбивства цивільних осіб, свавільні затримання та обмеження свободи висловлення поглядів. За даними ООН, загальна кількість встановлених втрат серед цивільних в Україні "лишається співставною з кількістю втрат за попередній період".

У попередньому звіті Організація Об'єднаних Націй заявляла, що російська влада з метою отримання інформації катувала цивільних, яких вона запідозрила у співпраці із ЗСУ. У випадку з військовополоненими злочинці застосовували тортури також з метою покарання та залякування. Міжнародна комісія виявила схожі методи катувань у різних місцях позбавлення волі. Разом ці елементи підтверджують, що російська влада систематично застосовувала катування.

Своєю чергою голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль заявила, що Організація задокументувала позасудові страти, насильницькі зникнення, катування, жорстоке поводження, сексуальне насильство та широкомасштабні свавільні затримання цивільних осіб на окупованих територіях України. Російські збройні сили придушували мирні протести, обмежували свободу слова, запроваджували контроль над переміщенням жителів, грабували будинки та підприємства безкарно.

Читайте також:
Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади "Рубіж" Андрієм Крищенком
Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну
Україна вперше від початку війни збила в повітрі російський стратегічний бомбардувальник. Чому це серйозний успіх? Україна вперше від початку війни збила в повітрі російський стратегічний бомбардувальник. Чому це серйозний успіх?
Торік військові витрати у світі зросли на 6,8%, – дослідження Торік військові витрати у світі зросли на 6,8%, – дослідження