USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Росіяни місяцями знущаються з українських військовополонених, – звіт ООН

Комісія Організації виявила нові докази воєнних злочинів військових РФ в Україні
Тюрма, в'язниця, колонія
Фото ілюстративне
Джерело: РИА Новости

Українські військовополонені зазнають багатомісячних катувань у російському полоні. Про це йдеться у звіті Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні.

У поточній доповіді комісія зосередила свою увагу на випадках катування українських військовополонених та описала моторошне поводження із ними в декількох місцях позбавлення волі у РФ.

У звіті зазначається, що російська влада з метою отримання інформації катувала цивільних, яких вона запідозрила у співпраці із ЗСУ. У випадку з військовополоненими злочинці застосовували тортури також з метою покарання та залякування. Міжнародна комісія виявила схожі методи катувань у різних місцях позбавлення волі. Разом ці елементи підтверджують, що російська влада систематично застосовувала катування.

У РФ тортури над військовополоненими вчиняли члени підрозділів "спецназу" Федеральної служби виконання покарань Російської Федерації (ФСВП) і штатний персонал цієї служби, що є тюремними охоронцями. Жертви повідомили, що допити проводили і співробітники ФСБ РФ.

Свідчення потерпілих показують всю нещадність та жорстокість цього поводження, що завдавало жертвам сильного болю та страждань під час тривалого утримання під вартою. Все це здійснювалося з кричущою зневагою до людської гідності та спричинило довготривалі фізичні та психічні травми.

Один український військовослужбовець, якого представники російської влади утримували під вартою та піддавали тортурам у декількох місцях позбавлення волі, розповів про свій досвід перебування у виправній колонії у місті Донський Тульської області, де його постійно катували, в результаті чого в нього було переламано кістки, вибито зуби, а на пораненій стопі розвинулася гангрена.

"Я втратив будь-яку надію і волю до життя", – заявив солдат, додавши, що він намагався накласти на себе руки, але злочинці почали його бити.

Після звільнення з полону військовослужбовця госпіталізували 36 разів.

Нові докази воєнних злочинів військових РФ в Україні

Як  повідомив голова Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Ерік Мозе під час презентації звіту комісії, російські військові порушували права людини та Міжнародне гуманітарне право, а також чинили воєнні злочини в районах України, які перебувають під російським контролем.

"Ми також знаємо про катування українських військовополонених та випадки жорсткого катування їх у місцях позбавлення волі в Російській Федерації: їм завдавали сильний біль і страждання під час тривалого тримання під вартою з кричущою зневагою до людської гідності, що призвело до фізичних та психічних травм", – пояснив Мозе.

Говорячи про ситуацію в Маріуполі, Мозе додав, що дані, отримані комісією, свідчать про те, що у Маріуполі було пошкоджено або зруйновано щонайменше 58 будівель медичної інфраструктури та 11 електростанцій.

"Місцеві жителі розповідали про нестерпні страждання, перенесені ними під час безперервних обстрілів та повітряних бомбардувань, які призвели до масових жертв та поранень, – уточнив Мозе.

Люди, яких інтерв'ювала комісія, розповіли про дуже велику кількість трупів, які лежали прямо посеред вулиць, в завалах їхніх будинків та лікарнях.

Як сказала членкиня Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Врінда Ґровер, у цьому звіті комісія вперше задокументувала атаки росіян на культурні цінності українців.

"Ми виявили, що влітку 2023 року Росія здійснила декілька атак на Одесу, після чого багато історичних будівель були зруйновані, зокрема собор у центрі міста. Ці будівлі мали спеціальний захист Міжнародного гуманітарного права", – наголосила Ґровер.

Вона також розповіла, що у доповіді документально зафіксовано випадки зґвалтування та іншого сексуального насильства, скоєного щодо жінок за обставин, що також прирівнюються до тортур. У ньому також докладно описані випадки тортур із сексуальним підтекстом та загрози зґвалтування щодо військовополонених-чоловіків. За словами членів комісії, у доповіді також описано кілька порушень прав людини з боку української влади щодо осіб, які підозрюються у співпраці з російською владою.

Нагадаємо, звільнений з російського полону українець розповів, як росіяни за два місяці вбили військовополоненого, змусивши його підписати "зізнання" про злочини, яких він не робив.

Росія не допускає представників Червоного Хреста до місць утримання українських військовополонених. Тому контролю над тим, що відбувається з нашими військовополоненими в місцях утримання, абсолютно немає ніякого. Журналістка МІПЛ Марія Климик розповіла про те, як звільнені з російського полону українці, будучи там, стали свідками загибелі військовополонених.

Читайте також:
Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час? Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час?
Україна суттєво наростила виробництво боєприпасів і наздогнала Росію за виготовленням дронів-камікадзе Україна суттєво наростила виробництво боєприпасів і наздогнала Росію за виготовленням дронів-камікадзе
Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти? Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти?
55 ракет та 21 БпЛА: Росія знову атакувала українську енергетику 55 ракет та 21 БпЛА: Росія знову атакувала українську енергетику