USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Без графіків: В Україні зранку застосували екстрені відключення світла

Важка ситуація в енергосистемі після обстрілів РФ триває
світло
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Зранку 2 червня обленерго по всій території України за вказівкою НЕК "Укренерго" застосовували графіки відключення світла без попередніх графіків. Про це повідомив генеральний директор Yasno Сергій Коваленко.

Водночас у ДТЕК зазначили, що це пов'язано з обстрілами Росії.

"На жаль, важка ситуація в енергосистемі після обстрілів РФ триває. Тому за вказівкою "Укренерго", застосовуються екстрені відключення", – йдеться у повідомленні ДТЕК.

Також в "Укренерго" зазначили, що аварійні відключення діятимуть протягом усієї доби для всіх споживачів по всій Україні. За винятком Волині, Львівщини та Закарпаття.

"Енергоживлення об'єктів критичної інфраструктури, які виконують функцію життєзабезпечення населення, не обмежуються", – сказали в пресслужбі компанії.

Що це означає?

У ДТЕК пояснюють, що екстрені відключення відбуваються тоді, коли треба збалансувати енергосистему на більшу потужність, ніж це передбачено графіком.

Таке навантаження на систему неможливо спрогнозувати заздалегідь, команду на додаткові ліміти і обмеження диспетчери отримують раптово і мусять виконати протягом 10–15 хвилин.

Атака на енергосистему

Зазначимо, у ніч проти 1 червня росіяни масовано вдарили по енергооб’єктах у низці регіонів України. Під атакою опинилися енергооб’єкти в Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій, Кіровоградській та Івано-Франківській областях.

Тоді ж вночі окупанти обстріляли дві ТЕС, серйозно пошкоджено обладнання. Це вже шоста масована атака на теплоелектростанції ДТЕК за 2,5 місяці, пояснювали в компанії.

Новини за темою: Світло значно здорожчало: Єдиний тариф для населення з 1 червня становитиме 4,32 грн/кВт

Додамо, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на тлі відключень закликав громадян дбайливо використовувати електроенергію. І сказав, що це має стати новою звичкою і новою нормою для всіх. 

Також наголосив, що енергосистема України – цілісна і працює стабільно, енергетики контролюють ситуацію. Однак після російських атак по енергооб'єктах генерації електроенергії не вистачає, щоб покрити все споживання.

До того ж українці вкотре зіткнулися з графіками відключень електроенергії. Крім незручностей фізичних відключення світла в суспільстві сприймається досить гостро й морально. І дарма, що так вже було, а ситуація повторюється. Тривалі вимкнення світла, і головне – відсутність інколи мобільного зв'язку – є випробуванням для нашої психіки.

Чому ж так відбувається і як контролювати та переналаштовувати свої емоції в цьому разі – запитували в психологині й розповідали в матеріалі.

Читайте також:
У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати? У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати?
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"