USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Байден, ймовірно, пропустить Саміт миру у Швейцарії через збір коштів на передвиборчу кампанію, – ЗМІ

Глобальний саміт миру відбудеться 15–16 червня у Швейцарії
Байден

Джо Байден

Джерело: відкриті джерела

Президент США Джо Байден, швидше за все, пропустить Саміт миру у Швейцарії у червні через збір коштів на передвиборчу кампанію в Каліфорнії, який він має відвідати разом з Джорджем Клуні, Джулією Робертс та іншими зірками. Про це пише Bloomberg з посиланням на джерела.

Конференція запланована Швейцарією на 15-16 червня, після зустрічі "Групи семи" в Італії. Повідомляється, що кілька лідерів G7 планують приєднатися до заходу. При цьому, за словами джерел видання ані Байден, ані віцепрезидентка Камала Гарріс, його не відвідають.

Заплановано, що Байден вилетить із зустрічі G7 на півдні Італії до Лос-Анджелеса для збору коштів 15 червня. Разом із Клуні та Робертс до нього мають приєднатися колишній президент Барак Обама та телеведучий Джиммі Кіммел.

"Це рішення підкреслює, що Байден переходить до режиму передвиборчої кампанії, прагнучи подолати лідерство колишнього президента Дональда Трампа в ключових штатах, що вагаються, напередодні виборів у листопаді. Нагальності ситуації додає той факт, що минулого місяця Трамп вперше за поточний виборчий цикл затьмарив зусилля Байдена зі збору коштів, зібравши 76 мільйонів доларів проти 51 мільйона доларів у Байдена", – йдеться в повідомленні.

В Bloomberg зазначають, що це також свідчить про песимізм щодо конференції, яку погодилася організувати Швейцарія після відвідин країни президентом Володимиром Зеленським у січні. 

Проте близько 70 країн візьмуть участь у саміті на певному рівні, кажуть в Bloomberg. Зокрема, йдеться про прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо та канцлера Німеччини Олафа Шольца. Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда, ймовірно, також буде там. 

"Однак відсутність Китаю, ймовірно, розчарує Зеленського. Пекін вже давно вважається вирішальним у цьому процесі, зважаючи на його тісні відносини з Москвою, але досі він пропускав більшість зустрічей, що передували саміту", – кажуть автори.

Варто зазначити, що Китай і кілька інших країн так званого Глобального Півдня наполягали на залученні Росії до цього процесу. Втім, Україна та її союзники не хочуть взаємодіяти з Москвою до того моменту, поки не буде широко узгоджений набір принципів, які визначатимуть будь-яке майбутнє мирне врегулювання.

"Швейцарський саміт спочатку був задуманий як перший крок до цієї мети", – наголошують у виданні.

Зазначається, що організатори конференції зменшили її амбіції і хочуть зосередитися на вузькому наборі цілей, аби розширити коло учасників. Йдеться, зокрема, про ядерну безпеку та обмін полоненими.

Втім, ці пункти не відповідають українському мирному плану, який передбачає виведення російських військ та майбутні гарантії безпеки.

Більше про Саміт миру

Глобальний саміт миру, організований за українською ініціативою, відбудеться 15–16 червня у Бюргенштоці (Швейцарія). На нього запросять представників більше ніж 100 країн світу.

На цей час є достатня міжнародна підтримка для проведення конференції високого рівня для початку мирного процесу.

Цей захід "має на меті створити форум для діалогу на високому рівні щодо шляхів досягнення всеосяжного, справедливого та міцного миру для України відповідно до міжнародного права та Статуту ООН".

Новини за темою: Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії

Додамо

Раніше президент України Володимир Зеленський повідомляв, що Росія готується зірвати Глобальний саміт миру у Швейцарії.

"У нас є точна інформація від розвідки – конкретні дані, – що Росія не просто хоче зірвати Саміт миру. Проте має конкретний план, як це зробити: як зменшити участь країн, як діяти, щоб миру не було ще довше", – поперджав глава держави.

Зеленський додавав, що Україна поділиться цією інформацією з партнерами на рівні дипломатів та розвідок і закликав разом цьому протидіяти та працювати в єдності заради справедливого миру.

Читайте також:
США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО
Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок
Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія
Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, – Зеленський Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, – Зеленський