USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Австрія не буде екстрадувати ексглаву НБУ Шевченка, – Der Standard

Водночас колишній голова Нацбанку називає відкриту проти нього справу НАБУ "класичним політичним переслідуванням"
Кирило Шевченко

Кирило Шевченко

Джерело: відкриті джерела

Австрійські суди відхилили запит української влади про екстрадицію колишнього голови Національного банку України Кирила Шевченка, якого в кінці жовтня 2022 року Національне антикорупційне бюро України оголосило в розшук. Про це повідомляє видання Der Standard.

"Шевченко залишив Україну у вересні та невдовзі після порушення кримінальної справи подав заяву про надання притулку в Австрії, де перебуває дотепер. Його місцеперебування поки що не зміниться: австрійські суди відхилили запит української влади про екстрадицію", – йдеться в статті.

Водночас у коментарі виданню ексголова Нацбанку назвав відкриту проти нього справу НАБУ "класичним політичним переслідуванням".

І заявив, що у випадку повернення в Україну не сподівається на справедливий судовий процес.

Натомість Національне антикорупційне бюро України відмовилося від коментарів австрійському виданню.

Що відомо про справу проти Кирила Шевченка  

У жовтні 2022 року у Спеціальній антикорупційній прокуратурі заявили про викриття детективами НАБУ протиправної діяльності службових осіб "Укргазбанку", яка призвела до багатомільйонних збитків.

Керівництво банку, володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори банківського обслуговування, використали її для розкрадання коштів.

Колишньому голові НБУ та ще кільком іншим посадовцям "Укргазбанку" заочно повідомили про підозри 6 жовтня 2022 року, 24 жовтня Бюро оголосило у розшук Шевченка і ще двох осіб, які ігнорували виклики до слідчого.

8 грудня 2022 року суд заочно арештував Шевченка у межах кримінального провадження, що стосувалося не періоду його головування в Нацбанку, а керівництва "Укргазбанком".

14 лютого 2023 року детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозри ще 10 учасникам організованої групи, очолюваної ексголовою "Укргазбанк" Шевченком.

Додамо

Кирило Шевченко очолив Національний банк України в серпні 2020 року, до цього з жовтня 2014 року обіймав посаду першого заступника, в.о. голови правління "Укргазбанку".

А з 28 травня 2015-го до 15 липня 2020 року був головою правління банку. 4 жовтня голова НБУ Шевченко пішов у відставку.

Читайте також:
Працівник військкомату отримав три роки в'язниці, бо хотів воювати на фронті, а не служити в ТЦК Працівник військкомату отримав три роки в'язниці, бо хотів воювати на фронті, а не служити в ТЦК
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Замах на Фіцо: Суд взяв під варту нападника на прем'єра Словаччини Замах на Фіцо: Суд взяв під варту нападника на прем'єра Словаччини
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну