USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Медведчук заробляє на нафтових родовищах у Сибіру, московській нерухомості та донецькій металургії, – розслідування

Журналісти з’ясували, що Медведчук має як мінімум три джерела доходів
Медведчук
Віктор Медведчук, колишній депутат ВР України
Джерело: відкриті джерела

Підозрюваний у держзраді екснардеп та кум Володимира Путіна Віктор Медведчук, який зараз перебуває у Росії, має щонайменше три джерела доходу. Йдеться про нафтові родовища в Сибіру, нерухомість і земельні ділянки у Москві та донецьку металургію, повідомляє проєкт розслідувань "Система", створений телеканалом "Настоящее время" та російською службою "Радіо Свобода".

За даними розслідувачів, Медведчук активно включився у переділ власності як у Росії, так і на захоплених нею територіях. Інтереси Медведчука простежуються у московській нерухомості, донецькій металургії та сибірській нафті.

"Російський бізнес-клімат також сприяє Медведчуку: його інтереси захищає Генпрокуратура, а заробляти допомагають структури, пов'язані із впливовим главою "Роснафти" та давнім знайомим Путіна Ігорем Сєчіним", – зазначають автори.

За даними журналістів, восени 2023 року відбувалося силове захоплення нафтової компанії "Дулісьма" в Іркутській області. Роком раніше, у грудні 2022-го, приблизно за такою самою схемою захопили нафтову компанію "Каюм Нафта" в Ханти-Мансійському автономному окрузі.

Обидві компанії входять до групи "Русь-Ойл", яка належала бізнесменові Олексію Хотіну. Їхнє захоплення журналісти "Системи" повʼязують із Віктором Медведчуком.

Родовища "Каюма" та "Дулісьми" розташовані в Сибіру. Одним з доказів причетності Медведчука до рейдерства журналісти називають той факт, що за день до захоплення "Каюм Нафта" поміняла оператора свого родовища. Ним стала компанія "Інноваційні нафтогазові технології" (ІНГТ), вона звʼязана з Медведчуком через кількох людей, включаючи дружину Оксану Марченко.

Ще одним джерелом доходів Медведчука "Система" називає донецьку металургію. Незадовго до початку повномасштабної війни контроль над експортом вугілля в регіоні перейшов від українського Сергія Курченка до компанії "Донське вугілля", українські журналісти повʼязували її з Медведчуком через мережу юросіб. 

Крім того, у регіоні зʼявився новий постачальник логістичних послуг – компанія "Флоранс". Вона почала возити вугілля, кокс, чавун і сталь. Ця компанія, як стверджують журналісти "Системи", повʼязана з наближеним до Медведчука юристом Олександром Баримовим. У жовтні 2023 року Баримов став співвласником компанії "Індустріальні інновації". Фірма з такою самою назвою керує Дніпрорудненським залізорудним комбінатом у Запорізькій області, одним із найбільших виробників залізняку в регіоні.

Також "Система" зазначає, що у Медведчука є звʼязки з гендиректором компанії "Південний гірничо-металургійний комплекс" (ПГМК) Євгеном Юрченком, під контроль якого у 2021 році перейшли найбільші металургійні заводи у так званих ОРДЛО.

Крім того, за даними розслідувачів, Медведчук і його родина володіють нерухомістю і дорогою землею у Москві. На початку 2021 року повʼязана з Медведчуком компанія купила за 500 млн рублів площі в одному з найдорожчих хмарочосів "Москва-Сіті", а дружина Медведчука Оксана Марченко стала власницею 5 га землі на Лужнецькій набережній і 4 га – поряд із колишнім заводом ЗІЛ.

Чим відзначився Медведчук

Віктор Медведчук є кумом російського диктатора Володимира Путіна та засновником вже забороненої в Україні партії "ОПЗЖ". Ще до початку повномасштабного вторгнення РФ його підозрювали у державній зраді. До лютого 2022 року він перебував під домашнім арештом, але потім втік. СБУ затримала Медведчука у квітні минулого року, а у вересні його обміняли на захисників Маріуполя. Зокрема, на командирів "Азову", які захищали "Азовсталь".

Нагадаємо, Кабінет міністрів дозволив Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА) продавати арештоване за кордоном майно. Зокрема, тепер можуть продати яхту екслідера забороненої партії "ОПЗЖ" Віктора Медведчука орієнтовною вартістю 200 млн євро. 

На початку листопада ми повідомляли, що маєток Оксани Марченко в Києві, SPA-готель її чоловіка Віктора Медведчука "Бескид" та його закарпатська дача "Ведмежа діброва" усе ще не конфісковані. Щобільше, їх на платній основі охороняє поліція охорони в інтересах власників, а особи й компанії, які найняли поліцію охорони в ці об’єкти, змінилися протягом 2022 року.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція