USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Апеляційний суд відмовив Коломойському у поверненні ПриватБанку

Феміда визнала законність націоналізації банку
Приватбанк

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Шостий апеляційний адміністративний суд підтвердив законодавчо встановлену неможливість скасування рішень, прийнятих при націоналізації ПриватБанку, та повернення акцій банку колишнім власникам. Про це повідомив Національний банк України.

Провадження у справі, яка тягнулась з 2017 року, закрито. У квітні 2019 року вже ліквідований Окружний адміністративний суд м. Києва ухвалив рішення на користь Ігоря Коломойського та, всупереч приписам закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", визнав націоналізацію незаконною.

"Це перемога держави та всіх державних органів. Колишні власники банку хотіли повернути його у свою власність, однак це прямо заборонено законом, і апеляційний суд це підтвердив, поставивши на даний час крапку. ПриватБанк є державним стабільним банком", – наголосив керівник напрямку з юридичної координації діяльності ПриватБанку Олег Лазовський.

Він додав, що ПриватБанк і далі буде відстоювати інтереси як держави, так і державного банку, оскільки це не єдина справа про оскарження націоналізації.

"Боротьба ще триває, однак це єдина справа, в якій було ухвалено одіозне рішення адміністративного суду про незаконність націоналізації. Сьогодні це рішення було скасовано і провадження закрите", – зазначив топменеджер.

Новини за темою: Коломойському повідомили про підозру у заволодінні понад 9,2 млрд гривень "ПриватБанку"

Рішення суду

Як повідомив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук, суд застосував норми закону щодо удосконалення механізмів регулювання банківської діяльності ("антиколомойський" закон).

Голова Національного банку України Андрій Пишний уточнив, суд підтвердив неможливість повернення банку колишнім власникам.

"Зокрема суд скасував квітневе рішення 2019 року Окружного адміністративного суду міста Києва", – написав Пишний та нагадав, що тоді суд за позовом Ігоря Коломойського визнав рішення органів влади, які були залучені до процесу націоналізації, в тому числі НБУ.

За його словами, сьогодні це судове рішення справедливо скасовано.

"НБУ діяв в інтересах держави для захисту її фінансової стабільності. Крапка", – додав голова Нацбанку.

Нагадаємо, ПриватБанк був націоналізований в грудні 2016 року. Міністерство фінансів викупило 100% акцій за 1 гривню. За даними НБУ, станом на 21 грудня Ігор Коломойський володів прямо 41,6572% акцій банку, ще 16,5748% – опосередковано.

Раніше ми повідомляли, що Центральний апеляційний господарський суд 1 листопада ухвалив рішення на користь ПриватБанку у справі щодо повернення контролю над 245 заправками, якими на умовах лізингу володіють компанії з групи "Приват" Ігоря Коломойського.

Читайте також:
Іноземні інвестори готові приватизувати два українські держбанки Іноземні інвестори готові приватизувати два українські держбанки
ТРЦ Ocean Plaza внесено до переліку обʼєктів великої приватизації ТРЦ Ocean Plaza внесено до переліку обʼєктів великої приватизації
Суд дозволив ПриватБанку вилучити 245 підконтрольних Коломойському АЗС Суд дозволив ПриватБанку вилучити 245 підконтрольних Коломойському АЗС
Справа Коломойського: Оголосили в розшук ексголову Приватбанку Дубілета Справа Коломойського: Оголосили в розшук ексголову Приватбанку Дубілета