USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Аналітики ISW проаналізували контрнаступ РФ в Курській області: Чи матиме він успіх

Росіянам знадобиться значно більше сили та техніки на Курському напрямку, ніж зосереджено там зараз
Курська ІСВ 14 вересня
Ситуація в Курській області
Джерело: Institute for the Study of War (ISW)

Росіяни продовжують контратаку по всій захопленій Україною території Курської області, проте їм, ймовірно, доведеться передислокувати додаткові елементи з інших місць фронту на Курську область, щоб створити угруповання сил, здатне вести постійну контрнаступальну операцію. Про це йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни.

"ISW продовжує відстежувати російські контратаки в Курській області, але ще не спостерігав широкомасштабних бойових дій, які вказують на те, що російські війська почали широкомасштабну узгоджену контрнаступальну операцію, спрямовану на повне витіснення українських сил з Курська область", – йдеться в повідомленні.

Експерти нагадали, раніше Зеленський заявляв, що російські сили зосередили 40 тис. військовослужбовців у Курській області, але не уточнив склад російського угруповання.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець 13 вересня повідомив, що в Курській області перебуває приблизно 33–35 тисяч російських військових.

Проте Зеленський сказав, що російське військове командування має намір зосередити в Курській області від 60 000 до 70 000 військовослужбовців, що значно перевищує 50 000 особового складу.

"Російська контрнаступальна операція з повернення території, захопленої українськими військами в Курській області, дуже ймовірно, вимагатиме навіть більше живої сили та техніки, ніж Росія вже зосередила в цьому районі, особливо якщо більшість уже залучених підрозділів не матиме бойового досвіду", – додають в Iнституті вивчення війни.

До того ж зазначається, що російські повітряно-десантні сили (ВДВ), які нещодавно передислокувалися до Курської області з лінії фронту в Україні, наразі несуть значну відповідальність за контратаки в Курській області, що свідчить про те, що російське військове командування може мати намір розмістити підрозділи, які вважаються більш "елітними" або боєздатними, щоб повернути територію.

Операція в Курській області

6 серпня стало відомо, що українська армія увійшла в Курську область. Попередньо відомо, що в операції можуть брати участь близько 10 тисяч українських військових і десятки одиниць важкої техніки.

За декілька днів українським бійцям вдалося просунутися в глиб регіону на кілька десятків кілометрів.

9 серпня з’явилося відео, що ЗСУ контролюють місто Суджа, де розташована газорозподільна станція, через яку Росія прокачує газ до Європи.

Forbes писав, що ЗСУ на довгий термін захопили Курську область та планують знищити авіабазу Халіно.

12 серпня президент Зеленський офіційно підтвердив, що операцію в Курській області проводить Україна.

Читайте також:
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом