USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Не урядам вирішувати, хто може брати участь у спортивних змаганнях, – глава МОК

У Міжнародному олімпійському комітеті тривають дискусії щодо допуску росіян та білорусів до Олімпіади
Олімпіада у Парижі

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Участь представників Росії та Білорусі не повинна залежати від позицій урядів країн. Про це заявив президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах, передає VG.

"Уряди не повинні вирішувати, хто і в яких змаганнях може брати участь, тому що це покладе край міжнародним спортивним змаганням, чемпіонатам світу та Олімпійським іграм у тому вигляді, якими ми їх знаємо", - заявив Бах.

Він висловив своє співчуття українському народу та сказав, що МОК "розділяє їхнє горе та страждання". В той же час зазначив, що тривають дискусії про те, щоб дозволити росіянам виступати на міжнародних чемпіонатах протягом року.

"Ми бачили на Відкритому чемпіонаті Австралії, що українська тенісистка грає проти нейтрального гравця із російським паспортом. Ми бачили білоруського гравця із нейтральним статусом, який навіть виграв Відкритий чемпіонат Австралії. То чому ж це не може бути можливим у басейні чи в тренажерному залі?" – додав очільник МОК.

Що передувало

10 лютого стало відомо, що група з 35 країн, включаючи США, Німеччину, Францію, Велику Британію і Японію, домовилися вимагати відсторонення російських і білоруських спортсменів від участі в Олімпійських іграх 2024 року. Про це заявила міністр спорту Литви Юргіта Сюгздініене, передає Reuters.

"Ми йдемо в тому напрямку, що нам не знадобиться бойкот, тому що всі країни одностайні", – сказала вона.

В онлайн-зустрічі за участю 35 міністрів взяв участь президент України Володимир Зеленський, щоб обговорити заклик до заборони.

"Поки Росія вбиває і тероризує, представникам держави-терориста не місце на спортивних та олімпійських змаганнях. І це не перекриєш якоюсь там удаваною нейтральністю чи білим прапором. Бо Росія тепер така, що все заплямовує кровʼю, навіть білий прапор", – сказав Зеленський.

За словами речника литовського Міністерства спорту, послання Зеленського учасникам зустрічі полягало в тому, що принципи нейтралітету не можуть бути застосовані до вторгнення Росії в Україну.

"Російська агресія призвела до загибелі 231 українського спортсмена і тренера. В той же час ми знаємо, що 70% російських спортсменів – військові. Я вважаю неприйнятною участь таких людей в Олімпійських іграх у нинішній ситуації, коли чесна гра для них нічого не означає", – заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

Міністр спорту і туризму Польщі Каміль Бортнічук вважає, що компромісом для Міжнародного олімпійського комітету (МОК) може стати створення команди біженців, до якої могли б увійти росіяни та білоруси, які є відкритими противниками режимів диктаторів Володимира Путіна та Олександра Лукашенка.

"Це може бути компромісом для МОК створити команду біженців, до якої могли б увійти люди російської та білоруської національності, які є дисидентами", – сказав Бортнічук.

(В історії Олімпійських ігор був прецедент, коли "збірна біженців" виступила на літніх Олімпійських іграх 2016 року у Ріо-де-Жанейро.)

Також Бортнічук заявив, що бойкот поки що не обговорюють, адже є й інші способи тиску на МОК.

"Більшість голосів – за винятком Греції, Франції, Японії – були саме в такому тоні", – додав він.

Раніше президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах закликав Україну відмовитися від погроз бойкоту.

МОК відкрив двері для російських і білоруських спортсменів, щоб вони могли змагатися як нейтральні. Він заявив, що бойкот порушить Олімпійську хартію і що включення росіян і білорусів до її складу ґрунтується на резолюції ООН проти дискримінації в олімпійському русі.

Читайте також:
Російські борці відмовилися їхати на Олімпіаду в Парижі Російські борці відмовилися їхати на Олімпіаду в Парижі
Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed
Росія продовжує скидати авіабомби на своїй території: Найбільше потерпає Бєлгородська область Росія продовжує скидати авіабомби на своїй території: Найбільше потерпає Бєлгородська область
Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, – МВФ Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, – МВФ