USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Російські борці відмовилися їхати на Олімпіаду в Парижі

Важливо, що напередодні Україна виступала проти їхньої участі
Олімпіада у Парижі

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Російські борці, які мали б цьогоріч їхати на Олімпіаду в Париж, відмовилися від участі. Важливо додати, що раніше  Міжнародний олімпійський комітет (МОК) допустив до Олімпійських ігор десятьох російських борців як "нейтральних спортсменів". Україна ж виступала проти їхньої участі.

Змагання без російських борців

Раніше МОК допустив 25 "нейтральних" спортсменів з РФ та Білорусі на Олімпіаду-2024. Зокрема участь дозволили 10 з 16 російським борцям. 

Однак сьогодні з'явилася заява Федерації спортивної боротьби Росії в якій йдеться, що борці не братимуть участі в змаганнях. Причиною називають те, що в опублікованому МОК списку допущених були відсутні "багато лідерів національної команди".

"Виконком Федерації спортивної боротьби Росії провів розширену нараду з тренерським штабом збірних команд Росії з вільної, жіночої та греко-римської боротьби та зі спортсменами, які отримали запрошення на Олімпійські ігри, та дійшли одноголосного рішення – відмовитися від участі в Олімпійських іграх", – йдеться у заяві.

Не лише борці, але й дзюдоїсти

Наприкінці червня російські дзюдоїсти також відмовилися виступити на Олімпіаді в Парижі. Тоді президент Федерації дзюдо Росії (ФДР) Сергій Соловєйчік пояснював це тим, що з 17 дзюдоїстів, які набрали олімпійський рейтинг, допуск від Міжнародного олімпійського комітету (МОК) отримали лише четверо. Інші спортсмени змушені залишитися вдома.

"У цій ситуації президія ФДР ухвалила одноголосне рішення: збірна команда Росії не прийме принизливих умов і в повному складі не виступить на Олімпійських Іграх у Парижі у складі, запропонованому чиновниками з МОК", – сказав Соловєйчік в ефірі росЗМІ.

Україна була проти участі російських спортсменів. Чому?

Буквально напередодні Мінмолодьспорту України виступило з офіційною заявою. Там казали, що у розпал війни, котру розв'язала РФ проти України, представникам країн-агресорів "не можна дозволяти брати участь у будь-яких міжнародних заходах та змаганнях у будь-якому статусі, включаючи статус індивідуального нейтрального атлета".

Ба більше: українська сторона надала докази Міжнародному олімпійському комітету, що російські спортсмени підтримують війну в Україні та політику російського диктатора і не відповідають достатнім критеріям для отримання статусу індивідуального нейтрального атлета (AIN).

"Зокрема, мова йде про таких спортсменів: Алан Остаєв (Боротьба), Магомед Муртазалієв (Боротьба), Арслан Багаєв (Боротьба), Аліна Касабієва (Боротьба), Наталія Малишева (Боротьба), Абдула Курбанов (Боротьба), Начин Монгуш (Боротьба), Іван Літвінович (Стрибки на батуті), Анжела Бладцева (Стрибки на батуті), Дар’я Чуприс(Стрільба), Ганна Церах (Велоспорт), Георгій Гуртсиєв(Тхеквондо), Анастасія Шкурдай (Плавання), Іван Штиль(Веслування на каное), Олексій Коровашков (Веслування на каное)", – констатують в міністерстві.

Баталії точаться давно

Україна займає активну позицію, аби російських спортсменів не допускали до міжнародних змагань, розповідає народний депутат України, заступник голови Комітету ВРУ з питань молоді і спорту Василь Мокан.

"Верховна Рада зверталася до урядів країн, до міжнародних спортивних федерацій, до самого МОК з приводу неприпустимості допуску пропагандистських спортсменів із Росії і Білорусі, поки триває агресія по відношенню до України, поки не виведені з нашої території всі окупаційні війська. Так само активну позицію займає і Вадим Гутцайт", – пояснює Мокан.

Читайте також:
Ярослава Магучіх та Єгор Якушенко стали найкращими спортсменами вересня за версією НОК Ярослава Магучіх та Єгор Якушенко стали найкращими спортсменами вересня за версією НОК
Тенісистка Людмила Кіченок встановила рекорд України та повторила досягнення Еліни Світоліної Тенісистка Людмила Кіченок встановила рекорд України та повторила досягнення Еліни Світоліної
Аналітики ISW проаналізували контрнаступ РФ в Курській області: Чи матиме він успіх Аналітики ISW проаналізували контрнаступ РФ в Курській області: Чи матиме він успіх
Україна закінчила виступ на Паралімпійських іграх у Парижі, виборовши 82 медалі Україна закінчила виступ на Паралімпійських іграх у Парижі, виборовши 82 медалі