USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В червні Україна отримає перші 180 тисяч боєприпасів у межах чеської ініціативи, – Павел

Президент Чехії зазначив, що просування чеської ініціативи відбувається не так швидко, як хотілося б
Петр Павел

Президент Чехії Петр Павел

Джерело: відкриті джерела

Перша партія снарядів, закуплених у рамках чеської ініціативи, буде доставлена в Україну у червні. Про це заявив президент Чехії Петр Павел в інтерв’ю німецькому телеканалу ARD.

"Ми з прем’єр-міністром Петром Фіалою припускаємо, що перші 180 тисяч боєприпасів будуть доправлені у червні, і вже є контракти ще на п’яти-, шестизначну кількість боєприпасів", – сказав глава держави.

Відповідаючи на запитання, чому постачання боєприпасів до України відбувається так довго, Павел пояснив, що "чим більше людей знають про ініціативу, тим більша конкуренція".

"З одного боку, необхідно було розголошувати ініціативу, щоб заручитися підтримкою інших країн, але, з іншого боку, ми також розкрили свої карти, чим, звичайно, зараз користується Росія. Це ще одна причина, чому ініціатива просувається не так швидко, як нам хотілося б", – додав він.

Петр Павел укотре закликав усіляко підтримати Україну. На переконання президента Чехії, російський агресор має зрозуміти, що продовжувати війну немає сенсу, адже поки в Кремля "все ще є хоч якісь надії на успіх, у нього немає причин вести мирні переговори".

Чеський президент зауважив, що Захід дуже "обережно" підтримував Україну, намагався не загострювати конфлікт, а щодо кожного нового рішення тривали довгі дебати.

"Якби ми пропустили цей період роздумів та оцінки ризиків, Україна отримала б цю допомогу на місяці, можливо, навіть роки раніше, і ситуація могла бути іншою. Ми мусимо винести уроки з минулого і надати допомогу зараз у повному обсязі та якнайшвидше, щоб Україна не втрачала більше територій та життів", – наголосив Павел.

Він також зауважив, що Росія називає себе "євразійською цивілізацією", але російські цінності відрізняються від європейських, тож було б дуже наївно підходити до Росії з позиції поступок, спроб досягти взаємовигідного рішення.

"Досі Росія знає лише поняття "виграв" і "програв". Іншими словами, якщо Росія хоче досягти успіху, інші повинні програти. І це має бути для нас попередженням", – резюмував Павел.

Нагадаємо, що на початку березня президент Чехії Петр Павел заявляв, що союзники України зібрали кошти на закупівлю 800 тисяч снарядів для ЗСУ в рамках чеської ініціативи. 

Тоді він зазначав, що наступним кроком стане укладання меморандуму з урядом Чехії. Потім із чеської сторони всім країнам-постачальникам буде надіслано інформацію про графік виконання замовлення.

Читайте також:
Голови ОСББ можуть вручати повістки жителям будинків Голови ОСББ можуть вручати повістки жителям будинків
У 2024 році 59% нових ФОПів в Україні відкрили жінки У 2024 році 59% нових ФОПів в Україні відкрили жінки
ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів
Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState