USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

"Коли збиваємо ворожу ціль, ми всі дуже радіємо". Як працюють мобільні вогневі групи ЗРВ?

Не брать_6
Джерело: UWN

Мобільні вогневі групи ЗРВ – одна зі складових ешелонованої системи оборони столиці та області. Хлопці цілодобово на чергуванні і по тривозі за лічені хвилини виїжджають на бойові позиції. Оснащені такі мобільні групи ПЗРК та ЗУ, що дозволяє збивати ворожі дрони і ракети. Бійці розповіли UWN, як працюють мобільні вогневі групи під час масованих атак росіян, чи вистачає часу на відпочинок та що їх найбільше засмучує.

Мобільні вогневі групи були створені та активно тренувалися ще до початку повномасштабного вторгнення і вже з перших днів великої війни почали застосовувати свої навички:

"Бойові застосування почалися з 24 лютого 2022 року. Мобільні вогневі групи призначені з розрахунків ПЗРК та ЗУ. ПЗРК "Стінгер", "Ігла-1", "Містраль", а також ЗУ 23.2 або ЗКУ, або ще додатково у нас є ПКМ – це калібр 72, більш доцільно застосовувати по БПЛА типу "Шахеди". Групи виїжджають по тривогах, займають позиції, приймають командування з ВКП і за цими сигналами діють в різних азимутах та дальностях з виявлення як безпілотників, так і крилатих ракет. З початку повномасштабного вторгнення працювали і по гелікоптерах. Тобто різні типи цілей, які дозволяють збивати наші зенітні комплекси", – розповідає командир мобільної вогневої групи з позивним "Кеп".

24/7

Джерело: UWN

Бійці працюють 24/7, групи завжди у готовності, ведуть спостереження за повітряним простором, слухають доповіді, проте командир завжди намагається знайти час для перепочинку для своїх хлопців:

"Групи завжди знаходяться у готовності, вони проживають на ППД і виїжджають на вогневі ураження та тривоги. А є такі, що проживають в полі, на позиції і по тривозі просто встають і виїжджають на позицію для роботи. І так працюємо 24/7.

Час їхнього відпочинку – між готовностями. Водночас проводяться і тренування, щоб хлопці не забували навички. Під час масованих атак, коли агресор запускає ракети та дрони кожну ніч, часу на перепочинок не вистачає, відпочинемо після війни. Але намагаємося позмінно якось організувати відпочинок, щоб розрахунки були уважні. Це велика відповідальність і треба багато уваги, щоб виявити ворожу ціль і спостерігати.

Як тривоги йдуть по дві-три години, хлопці на ногах ведуть спостереження, це багато сил відбирає. Коли був період тривог щодня і щоночі, ми теж хлопцям йдемо на зустріч і даємо час на відпочинок, тому що простояти всю ніч, особливо як "Шахеди" летять, а летять вони довго, і це очікування найбільше вимотує хлопців. Росіяни намагаються виснажувати нас, але ми знаємо, за кого і за що боремося, і ми вистоїмо, ми знаємо, яка на нас відповідальність", – каже "Кеп".

А ще хлопці ведуть облік збитих ними цілей: "Ми на знищених ракетах ставимо помітки, дату, місце і хто збив. Для себе також ведемо підрахунок. Коли збиваємо ворожу ціль, – це позитивні емоції, і ми всі дуже радіємо, адже це врятовані життя українців і збережена інфраструктура країни. Але завжди засмучуємось, коли щось проходить повз, ТТХ не дозволяють деяким комплексам збити ціль. Але ми робимо все можливе, а деколи надможливе, і ці емоції незабутні, всі щасливі і хочеться збивати далі і далі ворожі цілі, бо маємо перемогти і переможемо неодмінно!" – додає командир мобільної вогневої групи.

Читайте також:
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі
Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики
Виробник пластикової тари з Харківщини почав виготовляти дрони для ударів по тилу в РФ, – WSJ Виробник пластикової тари з Харківщини почав виготовляти дрони для ударів по тилу в РФ, – WSJ
На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень