Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Відсоток громадян, які хочуть виїхати з України по завершенню війни, стрімко зріс, – Разумков

Нардеп переконаний, що нині варто створювати стимули, аби українці залишалися тут і поверталися з-за кордону додому
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Україні стрімко зростає відсоток громадян, які планують виїхати за кордон по закінченню війни. Відтак, нині держава має розробляти стимули, аби ті українці, які нині проживають тут, хотіли залишитися й надалі. До того ж варто розробляти програми, аби наші громадяни поверталися додому з-за кордону. Про це в інтерв'ю ТАК TV розповів народний депутат Дмитро Разумков.

"Давайте будемо відверті: сьогодні повернутися в Україну, де йдуть обстріли кожного дня, де можуть мобілізувати... це зробить ну дуже-дуже невелика кількість людей. Інші залишаться там. Треба мати програми і повернення їх після завершення війни, і для того, щоб втримати людей тут. Тому що ті, хто їздить по фронту і спілкується з людьми, військовими, розуміють, що відсоток тих, хто каже: "Завершиться війна, я поїду з України", дуже сильно зріс. Це катастрофа. Тому що коли я задаю питання хлопцям, які воюють, "За що ж ти тоді воюєш?", вони говорять: "Я борг (країні) віддам і поїду". І все", – каже народний обранець.

Ще одна проблема – повернути людей, які нині за кордоном. Бо ж, пояснює Разумков, від початку повномасштабного вторгнення пройшло 2,5 роки. Термін адаптації – три роки.

"Після цього ми більшу частину не повернем", – констатує він.

Нині ж повернення людей додому – це глибокий процес і розробки програм.

"Ключове питання – це повернення довіри людей до України як держави і влади. І створення стимулів. В першу чергу для того, щоб не виїхали ті, хто залишився тут. А по-друге – для повернення тих людей, які сьогодні з тих чи інших причинх знаходяться за кордоном", – насамкінець додав він.

Україні потрібні жінки, щоб відновити економіку, зазначають експерти. Так, за оцінкою економіста Олександра Ісакова, якщо не вдасться переконати 2,8 млн жінок працездатного віку повернутися, це коштуватиме Україні 10% річного довоєнного валового внутрішнього продукту.

"Неповернення українок може коштувати країні 10% річного довоєнного ВВП. Це 20 млрд доларів на рік за найгіршого сценарію. Уряд має амбітні плани післявоєнного відновлення, які подвоять розмір економіки до 2032 року, але Міністерство економіки каже, що Україні не вистачає 4,5 млн робітників і підприємців, необхідних для досягнення цієї мети", – коментують економісти.

Але нині ж відсоток українців, які планують повернутися додому, стрімко знижується. Так, якщо на початку повномасштабного вторгнення РФ про повернення додому говорило 90% біженців, то нині лише 66% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії готові повернутися додому, якщо для цього будуть відповідні умови. 

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції