Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Очікується найбільш велелюдне святкування Рош га-Шана: В Україну вже прибувають паломники-хасиди

Міграційники та правоохоронці переходять на посилений режим роботи
Хасиди в Умані
Джерело: відкриті джерела

З початку вересня в Умань, що на Черкащині, почали прибувати паломники-хасиди на святкування єврейського Нового року – Рош га-Шана, який цьогоріч відзначають у жовтні. Про це повідомляють в пресслужбі Державної міграційної служби України.

За попередньою інформацією, нині до міста прибуло до пів тисячі хасидів. А масовий приїзд планується вже з наступного тижня.

"Тому міграційна служба разом з правоохоронними органами переходять на посилений режим роботи. Цього року планується найбільш велелюдне святкування Рош га-Шана. В Умані очікують на приїзд понад 50 тисяч прочан", – розповіли міграційники.

Слід додати, раніше хасидів, які цьогоріч планують візит до України на святкування Рош га-Шана, закликали зважати на безпекову ситуацію та за можливості утриматися від поїздки до Умані. Голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець пояснював, що це обумовлено регулярними російськими атаками на цивільні об'єкти та можливими провокаціями.

Що таке Рош га-Шана?

Рош га-Шана – єврейський Новий рік, який святкують два дні поспіль на молодик осіннього місяця тишрей за єврейським календарем. З цього дня починається відлік днів нового єврейського року.

В Україні свято відоме завдяки паломництву до могили цадика Нахмана (в Умані). В останній рік свого життя засновник течії брацлавського хасидизму закликав усіх послідовників провести свято разом з ним. Його учні на чолі з Натаном витлумачили це як заклик до відвідин могили вчителя.

Попри те що деякі авторитетні рабини не схвалюють традицію паломництва, відзначаючи важливість зустрічі свята з сім'єю та недоцільність залишати Ізраїль, вона є досить популярною як серед хасидів, так і взагалі серед юдеїв-вірян.

Щороку приїзд до Умані значної кількості прочан та пов'язані з ним інфраструктурні та міжнаціональні проблеми висвітлюють місцеві й центральні ЗМІ, створюючи хибне враження, що відвідання могил праведників є центральною подією свята чи навіть всього життя вірянина.

Віряни-юдеї України зустрічають свято вдома та за можливості відвідують синагогу для спільної молитви та виконання пов'язаних зі святом ритуалів.

Читайте також:
Побиття ветерана на Черкащині: Підозрюваного взяли під варту
Побиття ветерана на Черкащині: Поліція затримала підозрюваного в нападі
Святкування Рош га-Шана: Хасидів просять утриматися від поїздки в Україну
Побиття військового на Черкащині: Підозрюваного оголосили в розшук