Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Нацбанк вирішив зберегти облікову ставку на рівні 13%

Такий крок сприятиме поступовому поверненню інфляції до цілі 5% у наступні роки та підтримає стабільність валютного ринку

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Національний банк України вирішив зберегти облікову ставку на рівні 13%. Причиною такого рішення називають необхідність для стійкості валютного ринку, повідомляє пресслужба НБУ.

Регулятор зазначає, що такий крок сприятиме поступовому поверненню інфляції до цілі 5% у наступні роки та підтримає стабільність валютного ринку.

"З огляду на баланс ризиків та необхідність повернення інфляції до мети 5% протягом наступних років та забезпечення стійкості валютного ринку правління НБУ вирішило зберегти облікову ставку на рівні 13%", – йдеться в повідомленні.

В Нацбанку нагадали, що впродовж останніх місяців темпи зростання цін очікувано пришвидшилися. У серпні споживча інфляція зросла до 7,5% р/р, що було близьким до липневого прогнозу НБУ.

Водночас за оцінками регулятора, до кінця року інфляція помірно зростатиме. Проте виважена монетарна політика та зменшення зовнішнього цінового тиску сприятимуть її поступовому сповільненню вже наступного року.

Слід зауважити, що Нацбанк знизив облікову ставку з 13,5% до 13% 14 червня цього року.

У банку пояснювали це тим, що за останні місяці гривневі заощадження залишалися затребуваними. А дохідність військових облігацій і гривневих депозитів захищала заощадження від інфляції, тож попит на них зберігається. І таке зниження облікової ставки відповідає макропрогнозу регулятора.

Що таке облікова ставка?

Облікова ставка НБУ – це норма відсотка, що стягується Національним банком України при рефінансуванні комерційних банків.

Є монетарним інструментом, за допомогою якого Нацбанк встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів.

Зниження облікових ставок в умовах повномасштабної війни розпочалося у липні 2023 року, тоді НБУ знизив ставку до 22%. У вересні ставку зменшили до 20%, у жовтні – до 16%, у грудні – до 15%.

Читайте також:
Нацбанк посилив обмеження на розрахунки з українських карток за кордоном
НБУ поки що не планує випускати банкноту в 5000 гривень
Нацбанк збирається змінити назву української монети з "копійка" на "шаг", щоб відновити історичну справедливість
Боротьба з "дропами": Коли почне діяти та які обмеження запровадять