Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW

Активні бойові дії зокрема тривають у Донецькій області

ЗСУ. Фото ілюстративне

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російські військові наступають вздовж лінії Куп'янськ – Сватове – Кремінна, в межах Торецька, біля Покровська, а також фіксується просування ворога під Гуляйполем. ЗСУ своєю чергою просунулися у Курській області. Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Курська область

Повідомляється, що 18 вересня українські сили продовжили штурм Глушківського району Курської області. 18 вересня російські джерела, у тому числі міністерство оборони РФ, заявили, що російські війська начебто відбили атаки ЗСУ поблизу Веселого, Медвежого та Нового Путі.

Українські війська нещодавно розширили свій плацдарм у Курській області. Геолокаційні кадри від 17 вересня показують, що ЗСУ просунулися на схід від Краснооктябрьского (на південний захід від Коренево).

17 вересня міноборони Росії заявляло, що ЗСУ атакували на південний схід від Коренево в районі Обухівки та Любимівки, а також на північний захід від Суджі в районі Малої Локні.

Геолокаційні кадри, опубліковані 17 і 18 вересня, показують, що окупанти нещодавно просунулися на схід уздовж двох лісистих районів на південний схід від Коренево та на південь від Обуховки.

18 вересня російські "воєнкори" розповідали, що ворог просунувся на південь від Дуровки та вздовж траси Коренево – Шептуховка – Сафонівка (35Н-564).

Також російські блогери стверджували 16 і 17 вересня, що путінська армія просунулася в районі Ольговки та Успенівки.

У міністерстві оборони РФ 18 вересня заявили: російські війська вели наступальні дії на південний схід від Коренево в районі Миколаєво-Дар'їно, Дар'їно, Любимівки, Толстий Луг та на південний схід від Суджі в районі Плехового.

Геолокаційні кадри, опубліковані 18 вересня, показують, що нещодавно окупанти здійснили механізований штурм українських позицій на південний схід від Коренево.

Речник Харківської обласної військової адміністрації Олексій Дмитрашківський 18 вересня повідомив AFP, що українські війська "зупинили контрнаступ" РФ у Курській області та стабілізували ситуацію.

Також він додав, що російські війська відбили невизначений населений пункт і увійшли до іншого невизначеного населеного пункту в Курській області після початку російських контратак у ніч на 11 вересня.

"ISW ще не спостерігав, як українські сили повністю зупинили російське просування в Курській області, хоча Дмитрашківський може посилатися на події, які вийшли за межі доступної інформації в межах обмеження збору для цього звіту", – пишуть аналітики.

Також в Інституті вивчення війни пишуть, що продовжують відстежувати російські контратаки в Курській області, але поки "не спостерігають широкомасштабних бойових дій, які вказують на те, що російські війська розпочали широкомасштабну узгоджену контрнаступальну операцію, спрямовану на повне витіснення українських сил з Курської області".

Луганська область

Загарбники нещодавно підтвердили просування вздовж лінії Куп'янськ – Сватове – Кремінна. На геолокаційних кадрах від 18 вересня видно, що війська РФ просувалися на захід від Табаївки, на захід від Кармазинівки, на південь вздовж траси О-131306 та на південь від Макіївки.

Російський "воєнкор" стверджував, що окупанти також просунулися в лісових районах поблизу Піщаного та Невського, але в ISW не помітили візуальних доказів.

У Генштабі ЗСУ повідомили, що російські війська завдали ударів поблизу Синьківки, Кругляківки, Колісниківки, Петропавлівки, Новоосинового, Стельмахівки та Лозової, біля Андріївки, Черещини, Дружелюбівки, Греківки, Макіївки, Невського і Торського.

Донецька область

Окупанти 17 і 18 вересня продовжували наступальні операції на схід від Сіверська в районі Верхньокам'янського та на південний схід від Сіверська в районі Виїмки, але без жодного підтвердженого просування.

Війська РФ продовжували наступальні дії під Часовим Яром, біля Ступочок, Білої Гори та Кліщіївки 17 і 18 вересня, але не досягли підтверджених успіхів.

Російський "воєнкор" заявляв, що загарбники перетнули канал Сіверський Донець – Донбас у напрямку Ступочок 17 вересня.

Інший російський блогер розповідав, що путінські війська намагаються встановити міцні позиції в Жовтневому мікрорайоні у східній частині Часового Яру.

Війська РФ нещодавно досягли незначних успіхів у Торецьку. Геолокаційні кадри, опубліковані 18 вересня, показують, що окупанти просунулися вздовж вулиці Центральної у східній частині міста, а російські блогери стверджували про просування далі на північ і на захід у межах східної околиці Торецька.

Інший російський "воєнкор" заявляв, що окупанти просунулися в лісистих районах на південний схід від Торецька, хоча в Інституті вивчення війни не знайшли підтвердження.

Російські війська також продовжували наступальні дії в районі Дачного, біля Неліпівки та Нью-Йорка, Олександрополя та під Торецьком у напрямку Щербинівки 17 і 18 вересня.

Повідомляється, що окупанти продовжували просування на південний схід і схід від Покровська, але підтвердження не було.

Російські блогери стверджували 17 і 18 вересня, що війська РФ просунулися на захід через річку Журавка в межах Гродівки та в північній частині цього селища.

Російські "воєнкори" розповідали, що путінські війська просунулися до вулиці Гоголя у північно-східній частині Селидового та до північної околиці Гірника.

Інший російський блогер 18 вересня заявляв, що війська РФ начебто захопили Гродівку та ведуть зачистку міста. Однак в ISW не знайшли підтвердження цього.

17 вересня ворог продовжував наступальні дії в районі Новоолександрівки, Новоторецького, Зеленого Поля, Воздвиженки, Гродівки, Красного Яру, Новогродівки, Орлівки, Селидового, Михайлівки, Миколаївки, Маринівки, Желанного Першого, Українська та Цукуриного.

Путінські війська продовжували наступальні операції на захід від Донецька в районі Георгіївки, Максимільянівки та у напрямку Дальнього, але без підтвердженого просування.

Російський "воєнкор" стверджував, що авіація РФ нещодавно завдала ударів по Терновській дамбі вздовж Курахівського водосховища в Кураховому, але нема значних пошкоджень дорожнього покриття дамби.

Окупанти нещодавно просунулися на південний захід від Донецька. Геолокаційні кадри від 18 вересня показують, що ворог просунувся на північ від Водяного.

Російські "воєнкори" розповідали, що війська РФ продовжували просуватися поблизу шахти "Південнодонбаська №1", а ЗСУ – контратакували біля шахт "Південнодонбаська" №1 та №3 (обидві на північний схід від Вугледара).

17 і 18 вересня російські загарбники також наступали поблизу Костянтинівки, Катеринівки, Богоявленки, Вугледара та Новоукраїнки.

Українські та російські джерела Інституту вивчення війни не повідомляли про бойові дії в районі адмінкордону Донецької та Запорізької областей 18 вересня.

17 вересня ВМС ЗСУ заявили, що українські ракетні підрозділи нещодавно завдали ударів по російських складах боєприпасів поблизу окупованого Глибокого Маріупольського району Донецької області.

Як передавало "Радіо Свобода", за словами очевидців, 13 вересня та в ніч проти 16 вересня ЗСУ завдавали ударів поблизу Глибокого.

ЗМІ публікувало супутникові знімки, на яких видно пошкодження на імовірних російських складах боєприпасів і великі сліди пожеж на прилеглих територіях.

За даними Генштабу ЗСУ, більшість боїв проходить на Покровському і Курахівському напрямках.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни