Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

ЄС надає доступ до 10 млрд євро країнам, які постраждали від масштабних повеней

Йдеться про 100% європейське фінансування

Повінь у Польщі

Джерело: відкриті джерела

Країнам Центрально-Східної Європи, які останніми днями постраждали від масштабних повеней, надають доступ до 10 мільярдів євро з Фонду згуртованості. Про це заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала на спільній пресконференції з прем’єрами Австрії, Польщі, Словаччини та Чехії, пише "Європейська правда".

Політикиня наголосила у підтримці країн, які постраждали від стихії. Та запевнила про якнайшвидшу допомогу щодо фінансування для ліквідації наслідків лиха.

"Тому ми мобілізуємо Фонди згуртованості в гнучкий і цілеспрямований спосіб там, де вони вам найбільше потрібні", – сказала очільниця Єврокомісії.

Разом з тим фон дер Ляєн пояснила, що ці гроші можна використовувати як попереднє фінансування. Це означає - відразу після надходження та без співфінансування. Адже йдеться про 100% європейське фінансування.

Президентка ЄК також зазначила, що під час надзвичайних часів варто застосовувати й надзвичайні заходи. Тому й анонсувала мобілізацію 10 мільярдів євро для постраждалих країн.

Нагадаємо, 12 вересня країни Центральної Європи зіткнулися з аномальними дощами, які спровокували серйозні повені. Внаслідок негоди є жертви та руйнування, стихія також призвела до евакуації громадян.

Польський уряд від 16 вересня навіть на 30 днів запровадив стан стихійного лиха у частинах Нижньосілезького, Опольського та Сілезького воєводств на півдні та південному заході країни.

Читайте також:
ЄС виділить Україні додаткові 160 млн євро для енергетики
На лікування українських військових Німеччина надає 50 млн євро
Німеччина виділить Україні 100 млн євро допомоги напередодні зими
У Польщі в деяких регіонах через повінь запроваджують стан стихійного лиха