Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Готовність до блекаутів: Мобільні оператори зможуть забезпечити зв'язок в середньому тільки на чотири години роботи без світла

Жоден з мобільних операторів не встигає обладнати станції зв'язку так, щоб гарантувати користувачам 10 годин роботи мережі без електроенергії

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Мобільні оператори України зможуть забезпечити зв'язок в середньому тільки на чотири години роботи без світла під час блекаутів. І жоден з них не встигне на 100% виконати умови, які вимагали до 1 лютого 2025 року обладнати станції зв'язку так, щоб гарантувати користувачам 10 годин роботи мережі без світла, повідомив "Суспільному" керівник напряму розвитку мобільного інтернету Мінцифри Станіслав Прибитько.

Приміром, 60% майданчиків "Київстару" можуть працювати без світла понад 4 години, і 40% - 2-3 години. Загалом мають приблизно 15 тисяч ключових станцій, які забезпечують звʼязок. На них розміщені базові - приблизно по чотири на кожному такому майданчику. І коли вимикають електроенергію, все це обладнання живиться від батарей чи генераторів. 

Натомість lifecell має понад 10 тисяч ключових станцій по країні. Понад 50% з них обладнані новими літієвими батареями, які можуть на одному заряді підтримувати роботу базових станцій близько 4 годин. Під'єднано ще понад 1700 базових станцій до генераторів. Це дозволить довготривало підтримувати роботу обладнання після виснаження батарей, проте безперебійного й швидкого мобільного інтернету за таких умов не буде.

А ось у Vodafone похвалилися, що всі базові станції обладнані новими літієво-феромно-фосфатними акумуляторними батареями, які мають тривалий термін служби і заряджаються трохи більше як за годину. Більшість станцій, а це, понад 50%, зможуть працювати без світла 4-6 годин. Втім, все залежить від кількості активних абонентів у мережі та наскільки інтенсивно використовують зв’язок.

"Чому ж оператори не встигають "запастися" на 10 годин зв’язку? Зокрема, потрібні інвестиції, аби обладнати всі базові станції, генератори не можна встановити на дахах, а саме на них в містах розташована велика кількість станцій. А ще необхідно часу, щоб знайти таку велику кількість енергообладнання та його встановити", - пише видання.

Новини за темою: В Україні мобільний інтернет один із найповільніших у світі, – дослідження

Нагадаємо, ще в липні в Мінцифри зазначали, що оператори зможуть подати заявку в Обленерго, щоб установа модернізувала свої мережі, які йдуть до базових станцій. Це дасть змогу швидше заряджати акумулятори. А додатково узгодивши перелік обʼєктів, які повинні мати безперебійне живлення, ОВА повинні передати його до Обленерго.

Читайте також:
Яких відключень світла чекати українцям майбутньої зими: Існує кілька сценаріїв
Відключень буде більше? У Центрі енергетичних досліджень заявили про нову ймовірно аварію на Південноукраїнській АЕС
Сьогодні до нас приїжджає щомісяця набагато більше трансформаторів, ніж ми можемо втратити від атак, – Кудрицький
В Україні можливий блекаут, проте лише на кілька годин, – нардеп