Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Нові тарифи та підвищення пенсій: Що зміниться в Україні з 1 червня

Джерело: UWN

Червень 2023 року буде багатий на події. Окремі категорії пенсіонерів отримають підвищення пенсій, також тарифи на світло й воду для населення подорожчають, а 11-класники складатимуть Національний мультитест (НМТ). Але тепер про все по порядку.

Індексація пенсій

З 1 червня близько 600 тис. пенсіонерів отримають надбавку до пенсії. Індексація стосуватиметься громадян, які після призначення пенсії або попереднього перерахунку відпрацювали 24 місяці, або тих, у кого від попереднього перерахунку або призначення пенсії пройшло не менше двох років.

Розмір підвищення виплат індивідуальний і залежить від робочого стажу і зарплати. При цьому додаткові виплати до пенсії в червні пенсіонери отримають відразу за три місяці: квітень, травень і червень. Перерахунок був призначений ще у квітні, але Пенсійний фонд отримав потрібні для призначення доплат дані тільки в травні.

Тут інструкція для українців, які перебувають за кордоном та можуть отримувати пенсію за спрощеною процедурою.

Підвищення тарифів

Кабмін підвищив тариф на електроенергію для населення. З 1 червня він складатиме 2,64 грн/кВт-год. Принаймні так кажуть ЗМІ, офіційного оголошення поки не було.

Тарифи на газ у червні складуть 7,96 гривні за кубометр з ПДВ. Така ціна встановлена тарифним планом "Нафтогазу", який діє до 1 травня 2024 року.

У червні українцям можуть підвищити тарифи на воду для населення. Відповідне рішення розглядатимуть 31 травня. Якщо його приймуть, то тарифи на водопостачання та водовідведення підвищать приблизно на 30%

Суворіші правила мобілізації

З 1 червня в Україні набувають чинності суворіші правила мобілізації, які стосуються отримання повісток та призову на військову службу. Навіть ті, кого у мирний час визнано обмежено придатними до служби, підлягають мобілізації. 

Так, повідомлення про мобілізацію видаватимуть не лише співробітники ТЦК. Це зможуть робити представники інших силових органів, а також органів влади. Зокрема право на видачу повістки надається співробітникам ТЦК, співробітникам СБУ, співробітникам Служби зовнішньої розвідки, представникам місцевих органів влади, главам підприємств, працівникам дипломатичних установ за кордоном.

Національний мультитест

У червні українські випускники складатимуть Національний мультитест, який запроваджено у 2023 році замість ЗНО. Основна сесія НМТ розпочнеться 5 червня і триватиме до 23 червня.

Крім України іспит також проводитимуть для школярів-переселенців у 32 країнах світу.

Додаткова сесія пройде в липні. 

Новини регіонів

  • З 1 червня у Львівській, Одеській, Вінницькій та Київській областях як експеримент будуть введені нові правила зі складання іспитів на посвідчення водія. Тепер весь процес проходитиме при увімкнених відеокамерах.
  • У громадах Нікопольського району Дніпропетровської області з 1 червня змінюється тривалість комендантської години. Комендантська година буде єдиною для всіх громад району з 23:00 до 04:00.
  • У Києві на вулиці Богдана Хмельницького частково обмежать рух із 1 червня до 30 вересня через ремонт покриття із бруківки. 

І, до речі, з 1 червня Польща зачиняє кордон для вантажівок із РФ та Білорусі. Вантажний рух тут дозволено лише для транспортних засобів, зареєстрованих у країнах – членах Європейського Союзу.

Читайте також:
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт
Тарифи на електроенергію можуть зрости
Електроенергія може здорожчати вже найближчим часом, – прогноз НБУ
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні