Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, – Камельчук

"Укренерго" вже обмежило енергопостачання промисловості та бізнесу

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Сьогодні вранці "Укренерго" зробило попередження про те, що через пошкодження українських енергетичних об’єктів внаслідок російських обстрілів, зокрема тих, які відбулися цієї ночі, вже ввечері можливі обмеження в постачанні електроенергії як для побутових споживачів, так і для промисловості. Однак, на думку члена комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрія Камельчука, відключення електроенергії для населення є малоймовірним. Про це він сказав в ефірі ТАК TV.

"Ми спілкувалися з керівником "Укренерго", я запитав, наскільки все серйозно і наскільки довго це може бути. В мене інформація, що, по-перше, це стосується насамперед промислових споживачів. Не обов’язково, що всіх торкнеться і це залежно від регіону, буде видно по моментах споживання, якщо буде потрібно, то будуть невеликі відключення", – заявив він.

Камельчук додав, що така ситуація може протриматися три-чотири дні і до цього потрібно ставитися з розумінням, адже ворожі атаки заподіяли українській енергетиці чималої шкоди.

А от народний депутат України Олексій Кучеренко в ефірі ТАК TV наголосив, що після ворожих атак дефіцит електроенергії існуватиме, тож запровадження графіків відключення електроенергії цілком можливе.

Як пояснив Кучеренко, стабільність енергопостачання залежить від двох факторів.

"Перше – це наявність потужності генерації, тобто джерела електроенергії. Хтось має виробити або на атомних станціях, на теплових, на гідро, на сонячних, на вітрових, на інших має виробитись якась кількість електроенергії. По-друге – це мережі високовольтні – це "Укренерго", Обленерго – розподільчі, вони мають доставити цю електроенергію, там своя складна логістика", – зазначив він.

На сьогодні вражено і перший фактор, і другий.

"По виробництву електроенергії і до того ті удари, ви подивіться, всі останні удари ідуть по теплових станціях, тобто вибивають Дніпропетровськ, Бурштин і інші станції, по них луплять і там втрачено приблизно, враховуючи сьогоднішній удар, сьогодні тисячу мегават втрачено. До того було приблизно чотири. Тобто всього п'ять тисяч мегават. Щоб ви зрозуміли що це таке, це – п'ять атомних блоків потужних", – наголосив Кучеренко.

Нардеп додав, що так само вражені і підстанції, тобто трансформаторні логістичні вузли. Тож, на його думку, дефіцит електроенергії існуватиме і тому можливе запровадження графіків відключення електроенергії.

"Там справедливості по всій Україні важко добитися, бо там різна логістика, будуть намагатися максимально цього не робити, але там, де в переважній більшості областей можуть бути застосовані графіки обмежень", – зазначив він.

Що кажуть в "Укренерго"?

В компанії повідомили, що у зв’язку із дефіцитом електроенергії, який стався через масовану атаку окупантів по енергетичних об’єктах, сьогодні із 18:00 до 23:00 буде обмеження енергопостачання промисловості та бізнесу.

Там наголосили, що обсяг обмежень буде розподілений рівномірно між всіма регіонами.  

"Якщо ввечері споживання продовжить зростати, "Укренерго" буде змушене вдатися до крайнього заходу збалансування енергосистеми – застосувати аварійні відключення для побутових споживачів по всій Україні", – додали в компанії. 

Побутовим споживачам порадили не вмикати одночасно усі потужні електроприлади, перенести на ніч побутові справи такі, як, наприклад, прання та вимикати світло у порожніх приміщеннях.

Бізнесу та промисловості – зменшити освітлення торгівельних залів та використання енергоємного обладнання, переглянути виробничі процеси та максимально залучити імпорт.

Більше про наслідки атак по українській енергетиці

Цієї ночі, 8 травня, війська РФ знову здійснили масовану атаку на енергетичну інфраструктуру України. Ударів зазнали шість областей. Атаковані об’єкти генерації та передачі електроенергії у Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях.

Також раніше ми повідомляли, що останні масовані атаки окупантів завдали українській енергетиці збитків на понад один мільярд доларів. І після хвилі масованих атак на об’єкти енергетичної інфраструктури протягом останніх місяців ситуація в енергосистемі досить складна.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат