Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

На Запорізькому напрямку окупанти розстріляли двох українських бійців

Взявши в полон двох воїнів ЗСУ, росіяни забрали у них автомати і розстріляли в окопах
Вбивство українських полонених біля Роботиного Запорізької області (червень 2024)
Джерело: скріншот

На Запорізькому напрямку окупанти розстріляли двох українських бійців. Це сталося у червні цьогоріч біля Роботиного. Прокуратура завела справу за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

На відео з БпЛА видно, як хлопців заганяють в окоп, а потім холоднокровно вбивають. 

"Ми знаємо, що це не випадковість. Це навмисна політика злочинного режиму Кремля зі знищення всього українського. Знайдемо та покараємо всіх причетних: як тих, хто віддав цей злочинний наказ, так і безпосередніх виконавців цього жорстокого злочину", – повідомили в Офісі генпрокурора України.

Вбивства українських полонених

Найвідоміший випадок страти українського військового росіянами стався у березні 2023 року. Вони записали на відео, як чоловік у формі української армії говорить "Слава Україні!" після чого його одразу розстрілюють. Вбитий військовий Олександр Мацієвський  снайпер 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТрО Чернігівської області. На його честь створюють мурали і встановлюють памʼятники

У лютому російські терористи розстріляли ще кількох українських полонених. Трагедія сталася поблизу Роботиного на Запоріжжі. Згодом росіяни знову розстріляли ще двох українських військовополонених у смузі відповідальності ОСУВ "Хортиця". А в Донецькій області путінські військові відрізали голову воїну ЗСУ.

У другій половині травня 2024 року неподалік Роботиного Запорізької області також розстріляли українських військовополонених. Співробітники Головного управління розвідки Міністерства оборони України встановили російських військових, які скоїли цей злочин.

Загалом Україні відомо про понад 110 випадків страти українських військових росіянами. Очільник Департаменту війни Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов говорить, що найбільше наших військових стратили саме після здачі в полон і в російських катівнях. Розслідувати такі воєнні злочини РФ досить важко, але доказова база збирається і правоохоронці наголошують на особливій увазі саме до цих справ. 

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції