USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Понад 110 українських військових стратили росіяни, – Офіс генпрокурора

Розслідувати воєнні злочини РФ досить важко, адже немає доступу до території, а іноді й до тіл загиблих
Оленівка

Колонія в Оленівці після вибуху

Джерело: відкриті джерела

Понад 110 українських військових стратили російські окупанти. Такі дані озвучив очільник Департаменту війни Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов під час інтерв'ю "Укрінформ".

Він наголошує на стратах наших військовослужбовців саме після здачі в полон у місцях несвободи. І розслідувати такі воєнні злочини РФ досить важко.

"Тут фігурує 62 випадки. Проте загалом у нас понад 110 військових були страчені уже після здачі в полон у місцях несвободи. Це й та сама Оленівка. Розслідувати, дійсно, складно, бо не маємо доступу до території, а іноді й до тіл загиблих", – прокоментував Бєлоусов.

Та додає, що нині налічують близько 200 місць несвободи, де найбільше катують українських полонених. У генпрокуратурі всі ці місця знають і збирають доказову базу. Є й окремий підрозділ, який займається саме цим напрямком. Тож лишається, вказує посадовець, питання часу, коли російські кати, а в першу чергу керівники катівень, будуть притягнуті до відповідальності.

Варто зазначити й про систематичні накази росіян убивати українських військових. Наприклад, останній випадок страти українського військового стався 17 червня 2024 року біля Старомайорського Волноваського району Донецької області.

Бєлоусов нарікає, що це не поодинокий випадок. А конкретно в цьому є чимало мотивів і в першу чергу йдеться про залякування.

"Це й реалізація садистських схильностей, якесь самоствердження. У них (росіян, - ред.) насильство – це норма життя в школах, родинах, армії. Це серйозна робота для істориків і соціальних психологів. Ми зіштовхнулися зі злом у чистому вигляді, по-іншому сказати не можу", - констатував посадовець.

Новини за темою: Росія утримує у полоні понад 10 тис. цивільних, а від тортур постраждали 5,6 тис. українців, – генпрокурор

Страти українських військових

Одним із наймасовіших та найжорстокіших терактів проти українських військовополонених є вибух на території колишньої виправної колонії у селищі Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області. Росіяни влаштували свій цинічний злочин у ніч проти 29 липня 2022 року.

У тій колонії вороги утримували в полоні українських військових, зокрема й оборонців Маріуполя та цивільних. Через вибух тоді загинули понад 50 людей, ще 130 зазнали поранень.

Традиційно Росія намагалася перекласти провину на ЗСУ. Однак висновки міжнародних експертів засвідчили, що причиною цього вбивства або способом цього вбивства була термобарична зброя, яку застосувала РФ. 

Також в жовтні минулого року моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй із прав людини у своїй новій доповіді про ситуацію в Україні заявила, що вибухи в колонії в Оленівці не були спричинені запуском українськими воїнами ракети HIMARS, як вважали в Росії. 

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі