Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Мобілізація чоловіків до 25 років: У Раді підготували законопроєкт

Раніше чоловіків цього віку призивали, бо відповідно до закону вони являються військовозобов'язаними
Джерело: Уніан

У комітеті Верховної Ради підготували законопроєкт, який заборонить призивати військовозобов'язаних від 18 до 25 років, які відслужили строкову службу або закінчили військову кафедру. Цей документ Рада планує розглянути 5 серпня. Про це в інтерв'ю NV розповів секретар Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

Депутат сказав: норма про те, що якщо такі люди (чоловіки до 25 років, – ред.) потрапили на фронт в цей період, вони матимуть право на звільнення. Документ передбачає, що 19-річних хлопців не мобілізують до Збройних сил, це можливо лише за власним бажанням.

"Я думаю, що людей 19 років серед мобілізованих немає, тому що ця історія закінчилась якраз від 2022 року. Уже такі довідки не давали, що людина обмежено придатна у воєнний час і непридатна в мирний час. Їх видавали до 2022 року. У чому була проблема? У нас заборонений призов призовників з 18 до 25 років. Призовник – це людина, яка не служила в армії, яка не має військового квитка, яка не має військової кафедри. І вона не призивається, лише за власним бажанням", – заявив нардеп.

При цьому він пояснив, що раніше чоловіків цього віку призивали, бо відповідно до закону вони являються військовозобов'язаними.

"Є ця категорія людей, які отримали, наприклад, у 20 років військовий квиток, що він обмежено придатний під час воєнного стану, а непридатний під час мирного, й в армію на строкову службу він не піде… Але коли він отримує військовий квиток, він стає військовозобов'язаним. Й у нас ці категорії не змінювалися. У нас були військовозобов'язані та призовники. І після того як ухвалили закон, нічого ж не змінилося: вони були військовозобов'язані, вони продовжували йти в Збройні сили", – уточнив Костенко.

Нагадаємо, 18 травня закон про посилення мобілізації набрав чинності. В законі зокрема передбачається зміна призовного віку з 27 до 25 років, а також уточнюється хто має відстрочку та право на бронювання, які зміни вносить у мобілізаційну підготовку та чого очікувати.

Після ухвалення закону виникла колізія, за якої могли мобілізувати чоловіків у віці від 18 до 25 років. Таких чоловіків можуть мобілізувати, якщо вони пройшли строкову службу у мирний час; закінчили вищий військовий навчальний заклад чи військову кафедру та отримав певну військово-облікову спеціальність; визнані обмежено придатними, тобто визнаний військово-лікарською комісією як непридатний до строкової служби у мирний час та придатний у воєнний час.

Відстрочка від мобілізації

Кабінет міністрів змінив порядок бронювання військовозобов'язаних працівників критично важливих підприємств паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) та інформаційно-технологічної (ІТ) галузі. Вони отримали бронювання без будь-яких обмежень.

У липні минулого року уряд удосконалив порядок бронювання військовозобов'язаних підприємствами. Зокрема, тоді розширили перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані, та встановили чіткі терміни розгляду держорганами звернень.

Разом з тим парламент України ухвалив за основу законопроєкт №11084 про компанії, що належать до так званого "білого бізнесу" у сенсі дотримання податкового законодавства.

До нього потрапляють маленькі, середні та великі підприємства, які відповідають трьом критеріям: мають податкове навантаження не менше, ніж у середньому по галузі, зарплату не менше середньої по галузі в регіоні і не мають податкових правопорушень (податкового боргу).

Читайте також:
Масштабні рейди ТЦК останніх днів - піар-хід, - політтехнолог
Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта
В Україні запустять проєкт з електронного рекрутингу
Вилучення майна? У Мін'юсті пояснили, що буде у разі несплати штрафу від ТЦК