Втрати росіян: 6 7 4 2 7 0 (+1420)
USD
НБУ
41.23
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.91
Готівка
45.50

Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта

Педалювання теми зниження мобілізаційного віку до 18 років, скоріше за все, просто передвиборчі маневри влади
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Є певні моменти, що свідчать про стратегічну підготовку до виборів частини політичних сил, говорить у коментарі UWN  політтехнолог та політичний консультант Олег Постернак. На це вказує не лише те, що політичні сили активно розгортають комунікаційні команди в штабах, але й адаптацію позиції політиків до соціальних настроїв певних електоральних груп, на які вони спиратимуться у майбутньому.

Це видно з активізації у медійному просторі кількох тригерних тем, реакція на які впливатиме на настрої майбутніх виборців. 

Наприклад, педалювання теми зниження мобілізаційного віку до 18 років, скоріше за все, просто передвиборчі маневри влади. Коментарі Лещенка щодо тиску США на Зеленського у питанні мобілізації юнаків 18–25 років – це криза, яка створюється штучно, на тлі якої може відбуватися політичне позиціювання Володимира Зеленського, якщо він вирішить йти на майбутні вибори, припускає Постернак. Це питання підсвідомо формує у суспільстві думку, що Зеленський не бажає знижувати мобілізаційний вік, попри тиск з боку партнерів. 

Утім, каже Постернак, не виключено, що Захід дійсно може підкреслювати необхідність мобілізації чоловіків до 25 років. І якщо до цього питання справді буде прив’язана подальша військова допомога від партнерів, або якщо йтиметься про виконання Плану перемоги чи стабілізацію військової допомоги на наступний рік, то влада муситиме піти на непопулярні рішення. Але Україна висуне дзеркальні вимоги. Приміром, запровадити мобілізацію цих категорій добровільно, якщо законодавство це дозволятиме. 

Акцентування на тригерних темах для здобуття майбутньої електоральної підтримки говорить про те, що у певній частині політичного класу є сподівання, що війна зупиниться у 2025 році, зазначає Постернак.

Нагадаємо, раніше нардеп Роман Костенко заявляв: мобілізаційний вік в Україні має стартувати з 20 років.

Читайте також:
Масштабні рейди ТЦК останніх днів - піар-хід, - політтехнолог
Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт
Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА
США оголосили новий пакет військової допомоги Україні. У ньому боєприпаси, бронетехніка та засоби ППО