Втрати росіян: 6 7 4 2 7 0 (+1420)
USD
НБУ
41.23
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.91
Готівка
45.50

Масштабні рейди ТЦК останніх днів - піар-хід, - політтехнолог

Замість гучних рейдів ТЦК, владі краще було б скласти список чиновників та родичів чиновників, які пішли воювати, - Постернак
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Метою останніх гучних та масштабних рейдів ТЦК було зменшити у суспільстві відчуття несправедливості. Змінити суспільну думку, що це війна лише для бідних, а мобілізація буде охоплювати і мажорів. Таку думку у коментарі UWN висловив політтехнолог, політичний консультант Олег Постернак. 

Масштабні рейди ТЦК, які ми бачили починаючи з подій після концерту Океану Ельзи, відбулися в усіх регіонах України і тривали кілька днів. 

"Без рішення на горі це не можна було реалізувати, інакше ми побачили звичайні регіональні рейди. Ми бачимо систему. Тобто був  наказ.  Можливо наказ був  політичній." - каже політичний консультант. 

Потрібно розуміти, що поняття "війна лише для бідних" підриває та демобілізує значну частину населення України. Й у 2024 році ця теза набула значного поширення у суспільстві. Тема економічного бронювання також додає до цього відчуття несправедливості.

Враховуючи ці факти, було ухвалено рішення провести піар-кампанію, яка б створила певний психологічний ефект та враження, що влада не потерпить тези "війна лише для бідних", каже експерт.

Але, якщо чесно оцінювати ситуацію, то людина, яку затримали в ресторанах або на концертах, зможе відкупитися від мобілізації. Адже корупція в ТЦК існує на найвищому рівні, і реально до лав ЗСУ з них потрапить лише близько 10 осіб. Тобто ефективність цих акцій є виключно інформаційною.

Новини за темою: Понад 400 справ про зловживання посадовців ТЦК під час мобілізації розслідує ДБР

Більш ефективним, з точки зору виправлення відчуття несправедливості мобілізації у суспільстві, міг би публічний список тих чиновників та їхніх родичів, які  воюють. Має бути приклад того, що близькі родичі топчиновників воюють.

Можна було б зібрати список, наприклад, місцевих депутатів які воюють. Багато місцевих депутатів зараз на фронті як від Євросолідарності, Батьківщини, Слуги народу, так і колишньої ОПЗЖ, каже Постернак.

Але влада цього не робить. Краще формувати картинку таких рейдів.

Варто зрозуміти, що дії ТЦК впливають на імідж та авторитет ЗСУ. ТЦК - це військовослужбовці, підпорядковані оперативному командуванню сухопутних сил. Це - частина армії, і коли є інформація в медіа або Telegram про те, що хтось жорстоко затримує людей у формі ЗСУ, у споживача інформації підсвідомо формується відчуття страху, а потім і відрази, які переносяться з певного підрозділу на всю армію. Результатом цього є зниження абсолютної довіри до Збройних сил України за останніми соціологічними даними, робить висновок експерт.

Кому вигідно, щоб Збройні сили України сприймалися не лише позитивно?

Військові - це масштабний політичний та інституційний ресурс, який здатний знести будь-яку владу у випадку закінчення війни. У деяких західних виданнях висловлено думку, що в Україні можлива спроба державного перевороту, якщо будуть територіальні поступки для завершення війни. На даний момент це дуже малоймовірно.

"Але багато західних видань виявилися пророчими, особливо наприкінці 2021 року, щодо прогнозування повномасштабного вторгнення в Україну. Тому думка має право бути артикульована," - каже Постернак. 

Нагадаємо, що у нещодавно у Мінюсті пояснили, що буде у разі несплати штрафу від ТЦК. А на початок жовтня, як ми писали раніше,ТЦК суди розглянули понад 300 справ щодо скасування штрафів від Територіальних центрів комплектування

Читайте також:
Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта
В Україні запустять проєкт з електронного рекрутингу
Вилучення майна? У Мін'юсті пояснили, що буде у разі несплати штрафу від ТЦК
Кількість спроб незаконного перетину кордону зменшилася на 20%