Втрати росіян: 6 7 2 8 5 0 (+1450)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
44.92
Готівка
45.50

Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів

В МЗС України заявили про удари РФ по цивільних суднах, зерносховищах, терміналах та іншій портовій інфраструктурі

Заступник глави Офісу президента України Андрій Сибіга

Джерело: відкриті джерела

Росіяни все частіше почали бити по Одесі. Зокрема по портовій інфраструктурі. МЗС України звернувся до Міжнародної морської організації невідкладно направити міжнародну моніторингову місію в порти Одеси.

У МЗС повідомили, 16 жовтня міністр закордонних справ України Андрій Сибіга в Одесі зустрівся з главами МЗС Швеції, Данії, Естонії, Латвії, Литви, Норвегії, Фінляндії та Ісландії. Зокрема, чиновники провели зустріч із провідними експортерами сільськогосподарської продукції, вони розповіли про посилення терору РФ проти українських аграріїв, сільськогосподарської галузі та портової інфраструктури.

При цьому на зустрічі з міністрами закордонних справ восьми країн Сибіга звернув увагу колег на значне посилення ударів РФ по цивільних судах, зерносховищах, терміналах та іншій портовій інфраструктурі в Одесі.

"Усього за час повномасштабного вторгнення сталося понад 50 російських атак проти наших портів, внаслідок яких було пошкоджено понад 300 об'єктів портової інфраструктури та 23 цивільні судна, знищено понад 100 тисяч тонн агропродукції", - розповів він.

Зокрема, лише за останній місяць удари окупантів пошкодили чотири судна, які перевозили зерно для Єгипту та кукурудза для Італії, а також гуманітарний вантаж для Палестини. За словами Сибіги, у цьому контексті Україна закликала Міжнародну морську організацію направити до портів Великої Одеси міжнародну моніторингову місію. Також глава українського МЗС запропонував колегам розглянути додаткову допомогу у страхуванні судів та терміналів.

Міністр закордонних справ Швеції Марія Мальмер Стенергард оголосила спільне рішення про виділення зимового пакету енергетичної підтримки України з боку Нордично-Балтійської вісімки. До нього увійде обладнання для посилення стійкості України.

Росіяни днями атакували Одесу балістичною ракетою. Є загиблий та поранені. Внаслідок атаки вбито одну людину, ще вісім отримали поранення. Постраждалі знаходяться у лікарні, двоє з них у важкому стані.

Ціллю ворога вчергове стала припортова інфраструктура. Пошкоджень зазнали цивільні судна: “NS Moon” під прапором Белізу та суховантажне судно під прапором Палау “OPTIMA”. Рівно тиждень тому “OPTIMA” вже було пошкоджено внаслідок обстрілу балістикою, додають в ОВА. Також внаслідок атаки було пошкоджено припортової інфраструктури, зокрема складу з зерном.

Читайте також:
Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА
ЗСУ вдарили по полігону росіян на Запоріжжі, коли ті проводили тренування
Майже 20% українців вірять, що перемога у війні настане до кінця 2024 року
ЗСУ невдовзі отримають на озброєння новий вітчизняний дрон "Чаклун"