USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Зростання економіки та сталий курс долара: Чого очікувати в 2024-му, розповів економіст Пантюхов

Разом з тим, попри поступове зростання економіки, українцям варто забути про "долар по 24"
Податки гроші кошти гривні_2
Джерело: відкриті джерела

Економіка України продовжить зростати і у 2024-му, однак треба зрозуміти, що цей шлях буде повільним, довгим. Разом з тим, попри поступове зростання економіки, українцям варто забути про "долар по 24", бо зниження курсу долара не є позитивним сигналом для економіки, пояснив економіст Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов в ефірі UWN.

Економіка

Українська економіка наразі демонструє навіть кращі темпи зростання, ніж очікувалося на початку цього року і в кінці 2022-го, зазначає економіст. Так, за рахунок кращого врожаю та за рахунок потенційного відновлення експорту через порти Одеси очікується, що цьогоріч економіка зросте на 4%.

Однак, зауважив Пантюхов, є певні фактори, які можуть цей ріст або підвищити, або знизити, "бо ми живемо зараз в ситуації, коли об’єктивно прогнозувати економічну ситуацію можна, але на місяць чи три вперед".

Так, до прикладу, фахівці прогнозували, що інфляція має закінчитися на 10% на кінець року, але підрив окупантами Каховської ГЕС додав до неї 0,3–0,5%.

Також варто зважати і на ризики ворожих атак в зимовий період, які можуть завдати шкоди енергетичній інфраструктурі країни, у той час, як пропозиція трансформаторів, які необхідні для заміни пошкодженого обладнання, на ринку лишається досить обмеженою.

З іншого боку, очікувалось, що в цьому році ми зберемо 67–68 млн тонн зерна. Але через кращу погоду і низку факторів ми зараз збираємо 80 млн тонн зерна.

"Треба враховувати, що це життя під час війни накладає певні моменти, які можуть зробити або гірше, або краще. Спрогнозувати, на жаль, не можна. Однак базовий прогноз, якщо ми передбачаємо навіть не оптимістичний сценарій з точки зору настроїв про те, що воєнні дії продовжуватимуться у 2024 році, то економіка продовжить зростати і в 2024 році. Однак треба зрозуміти, що цей шлях буде повільним, довгим", – уточнив економіст.

Курс долара

Курс у 24 гривень за долар ми не побачимо, відзначає Пантюхов. Річ у тім, що зниження курсу не є позитивним сигналом для економіки.

Так, базою української економіки є підприємці, які продають свої товари за кордон. І саме для них зниження курсу матиме негативні наслідки, оскільки так вони втрачатимуть прибуток.

"Грубо кажучи, продаючи зараз зерно за кордоном, отримуючи виручку у (іноземній, – ред.) валюті, вони потім її конвертують для того, щоб покривати тут зобов'язання. Зарплата, на жаль, не дуже пов’язана з курсом долара: якщо курс долара знизився на 30%, ви не можете зарплату людям у гривні знизити на 30%", – наголосив він.

На думку економіста, за умов зниження курсу виграти у ситуації зможуть лише українці, які мають певні заощадження.

"Найкращий курс для економіки – це стабільний курс. Якщо ми зможемо сформувати певний баланс, коли курс буде на рівні навіть поточного тобто 38 або 40 доларів за гривню, це буде добре. Тому що ключове, що потрібно зараз і бізнесу, і людям, – це можливість спрогнозувати певні витрати і доходи", – додав економіст.

Детальніше – на відео.

Раніше ми писали, що у 2023 році в Україні економічна ситуація значно покращилась порівняно з минулим роком, наразі інфляція знижується, а прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) підвищено до 3,2%. Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко.

Як зазначив глава Мінфіну, за підсумками 2022 року падіння економіки України становило 29,1%. Податкові надходження до загального фонду держбюджету зросли на 2% проти 2021 року, становивши 627,7 млрд гривень.  

Читайте також:
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні