USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Землі археологічної пам’ятки "Китаївське городище" суд передав під забудову

Боротьба за порятунок земель городища в Голосіївському районі столиці від забудови триває близько 20 років
суд городище
Судова справа
Джерело: Громадське радіо

Господарський суд Києва передав під забудову землі, на яких розташована пам’ятка археології національного значення "Китаївське городище та курганний могильник". Про це повідомляють у пам’яткоохоронній спільноті "Цегла".

Ділянку площею 4,7647 га передали для "будівництва об’єктів житлової та громадської забудови, торговельно-розважальних центрів, офісних центрів та паркінгу".

"Господарський суд відмовив у задоволенні позову Офісу генерального прокурора щодо скасування передачі земель під забудову. Позиція прокуратури полягала у тому, що цей могильник є памʼяткою археології національного значення. Тому не підлягає відчуженню або передачі інших особам, тим паче для забудови", – йдеться у дописі.

Більше про забудову

Боротьба за порятунок земель городища в Голосіївському районі столиці від забудови триває близько 20 років. Київрада передала цю землю в довгострокову оренду ТОВ "Київська овочева фабрика". Ділянки надавали для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Фабрику давно викупили забудовники і планують тут забудову висотними будинками.

А до судової справи з одного боку долучили Київську міську держадміністрацію (військову адміністрацію) та Міністерство культури, щоб відстоювати інтереси пам’ятки, а з іншого – Київську міську раду для захисту забудовника.

Що відомо про городище

"Китаївське городище й курганний могильник" (IX–XIII ст.) – це історична місцевість столиці з унікальним ландшафтом. З 2009 року Китаїв набув статусу памʼятки археології національного значення, яка складається з городища, поселення та курганного могильника (IX–XIII ст.).

Історики визначають, що ця ділянка має унікальний ландшафт. Городище складається з трьох видів валів, посаду (селища) та двох курганних груп з понад 400 курганами.

Також Китаїв вважається південним форпостом стародавнього Києва, що контролював водний шлях Дніпром і суходільні підступи до міста в часи Київської Русі (згадується в літописах як місто Пересічень).

Новини за темою: Археологи передадуть у фонди понад 100 різноманітних знахідок з Більського городища

Раніше

Минулого року в жовтні Північний апеляційний господарський суд міста Києва визнав забудову біля озера Вирлиця незаконною і повернув громаді земельну ділянку площею 19,72 га. 

Йдеться про земельну ділянку, яка розташована на просп. Миколи Бажана та вул. Ревуцького (в районі озера Вирлиця, – ред.) у Дарницькому районі м. Києва. Її вартість становить понад 1 млрд гривень.

У 2005 році ТОВ "Мрія-Інвест" та Київрада уклали договір, згідно з яким забудовник мав збудувати в прибережній зоні озера торгово-розважальний центр та офісно-виставковий комплекс. Для цього засипали піском декілька гектарів озера.

Читайте також:
У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи
Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
У У "Київтеплоенерго" обшуки: У чому підозрюють керівництво компанії