USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Зеленський в останню мить скасував онлайн-брифінг для сенаторів США, а низка республіканців залишила конференцію: У чому причина?

Частина республіканців залишила секретний брифінг
США
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Кілька сенаторів-республіканців покинули секретний брифінг щодо України у вівторок, коли виникла суперечка через прикордонну кризу після того, як президент України Володимир Зеленський несподівано скасував виступ по відеозв’язку. Про це передає The Guardian.

Зеленський мав поінформувати сенаторів про останні події у конфлікті з Росією та наполягати, щоб вони підтримали процедурне голосування, яке очікується в середу, щодо пакета екстреної допомоги, який включає понад 60 мільярдів доларів для Києва.

Лідер більшості в Сенаті Чак Шумер оголосив, що Зеленському не дозволили взяти участь в останню хвилину, але він все одно продовжив брифінг.

Мітт Ромні з Юти пішов раніше, підтвердивши, що "декілька" його колег-республіканців наслідували цей приклад, розлючені тим, що вони нічого не почули щодо їхньої вимоги поєднати допомогу Україні з діями щодо імміграційної кризи на кордоні Сполучених Штатів Америки та Мексики.

"Республіканці просто йдуть з брифінгу, тому що люди там не хочуть насправді обговорювати, що потрібно для досягнення угоди", – сказав Ромні.

Директор відділу управління та бюджету Білого дому Шаланда Янг написала наступне: "У нас закінчилися гроші і майже бракує часу".

"Джо Байден шукав майже 106 мільярдів доларів допомоги Україні, Ізраїлю та іншим потребам, але республіканці скептично ставляться до допомоги Україні, і навіть республіканці, які її підтримують, наполягають на зміні політики на кордоні між США та Мексикою", – додають у виданні.

Спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон відповів на лист Янг у вівторок, виклавши вимоги його фракції щодо безпеки кордонів і повторивши свою позицію, що фінансування Ізраїлю та України не повинно включатися в той самий законопроєкт.

"Замість того, щоб спілкуватися з республіканцями в Конгресі для обговорення логічних реформ, адміністрація Байдена проігнорувала реальність, вирішивши натомість брати участь у політичній грі. Ми готові і бажаємо працювати з адміністрацією над надійним пакетом безпеки кордону, який захищатиме інтереси американського народу", – сказав Джонсон.

За словами помічників, переговори щодо пакета заходів безпеки на кордоні були зірвані на вихідних. Очікується, що вони відновляться цього тижня.

Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл заявив, що його партія "все ще перебуває за столом переговорів".

"Конгрес уже виділив 111 мільярдів доларів на допомогу Україні, включаючи 67 мільярдів доларів на фінансування військових закупівель, 27 мільярдів доларів – на економічну та цивільну допомогу та 10 мільярдів доларів – на гуманітарну допомогу. За словами Янг, що все це, крім близько 3% військового фінансування, було вичерпано до середини листопада", – додають у виданні.

Автори зазначають, що новий пакет передбачає додаткові 61 мільярд доларів для України, головним чином для закупівлі зброї у Сполучених Штатах, 14,3 мільярда доларів – для Ізраїлю, що включає 10,6 мільярда доларів на зброю. Також є майже 14 мільярдів доларів на безпеку кордонів і допомога Азійсько-Тихоокеанському регіону та інші заходи національної безпеки США.

Адміністрація Байдена заявила, що останніми тижнями уповільнила темпи військової допомоги Києву, щоб спробувати розтягнути поставки, поки Конгрес не схвалить подальше фінансування.

"Конгрес має вирішити, чи продовжувати підтримувати боротьбу за свободу в Україні в рамках коаліції з 50 країн, яку побудував президент Байден, чи Конгрес проігнорує уроки, які ми винесли з історії, і дозволить Путіну взяти гору", – заявив радник Сполучених Штатів з національної безпеки Джейк Салліван.

Тим часом законодавча влада, контрольована Республіканською партією, прийняла окремий пакет допомоги для Ізраїлю, який веде війну з ХАМАСом у Газі, тоді як Білий дім стверджує, що всі пріоритети мають бути виконані, йдеться у матеріалі.

Раніше ми повідомляли, що до кінця року Конгрес США може схвалити допомогу Україні та Ізраїлю.

Зазначалося, що істотні зміни в імміграційній системі Сполучених Штатів стануть частиною військової допомоги Україні та Ізраїлю.

Читайте також:
Німеччина погоджується з планом США використовувати заморожені російські активи для фінансування України Німеччина погоджується з планом США використовувати заморожені російські активи для фінансування України
США можуть запропонувати Грузії безпекову допомогу, якщо країна відмовиться від антизахідного курсу, – ЗМІ США можуть запропонувати Грузії безпекову допомогу, якщо країна відмовиться від антизахідного курсу, – ЗМІ
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється із запізненням на рік, – Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється із запізненням на рік, – Зеленський
Знову доставляємо терміново військову допомогу Україні, – міністр оборони США Знову доставляємо терміново військову допомогу Україні, – міністр оборони США