USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Зеленський схвалив легалізацію медичного канабісу

Документ набуває чинності через пів року після його оприлюднення
медичний канабіс
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про легалізацію медичного канабісу

Він набуває чинності через пів року після його оприлюднення.

Згідно із документом, діяльність з розроблення нових наркотичних засобів або психотропних речовин дозволяється лише з метою їх застосування у медичній практиці з дотриманням законодавства про лікарські засоби або для використання у науковій та науково-технічній діяльності.

Основні пункти:

  • документ регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності;
  • розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання продовжить вважатися злочином і буде розслідуватися поліцією відповідно до законодавства;
  • виробництво ліків жорстко контролюватиметься на усіх етапах. Вирощувати зможуть лише юрособи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції. Кожен кущ буде мати індивідуальне кодування, щоб відслідковувати рух рослин до пацієнта;
  • препарати на основі медканабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнту відповідно до його стану, як це зараз відбувається з морфіном.

Хворий, який в’їжджає на територію України, виїжджає з території України або прямує транзитом через територію України, може ввозити на територію України, вивозити з території України або перевозити через територію України лікарські засоби, що містять наркотичні засоби та (або) психотропні речовини, для власного використання в обсязі, що не перевищує обсяг, визначений рецептом лікаря, виданим такому пацієнту, та без необхідності отримання дозволу на підставі такого рецепта.

У разі якщо хворий є іноземцем чи особою без громадянства і потребує додаткового придбання в Україні лікарських засобів, що містять наркотичні засоби та (або) психотропні речовини, їх відпуск здійснюється за рецептом, що видається в Україні згідно з порядком надання медичної допомоги іноземцям та особам без громадянства, які тимчасово перебувають на території України, затвердженим Кабінетом міністрів.

Порядок перевезення канабісу, а також порядок оформлення необхідних для цього документів встановлюються Кабміном.

Лікар зобов’язаний інформувати пацієнта про можливі наслідки для здоров’я пацієнта, а також можливі небажані реакції, у тому числі звикання чи резистентність, що можуть мати місце при застосуванні препарату.

Поліція має оглядати у плановому порядку не частіше одного разу на рік за участю адміністрації підприємства, установи, організації об’єкти та приміщення, призначені для здійснення діяльності з культивування медичних конопель, з метою забезпечення контролю за дотриманням правил зберігання, культивування, обліку та поводження з ними.

Хто потребує медичного канабісу?

Понад 6 млн українців, які щодня страждають на нестерпний біль, потребують медичного канабісу.

Серед них є пацієнти, що борються з онкологією, епілепсією, ветерани з симптомами посттравматичного стресового розладу (ПТСР), а також люди з хворобою Паркінсона та іншими серйозними захворюваннями.

Особливо канабісу потребують військові для лікування психологічних розладів, посттравматичних розладів – це фантомні болі, які виникають після ампутації кінцівок.

Як отримати медичний канабіс?

Лікар має призначить пацієнту медичний канабіс певного сорту, який залежить від концентрації ТГК. І тоді з електронним рецептом людина йде до аптеки чи до тої установи, яка буде мати на це документи, та отримує медичний канабіс з певним дозуванням на певну кількість прийомів.

Детальніше про це розповіла кандидатка медичних наук, лікарка-анестезіолог КНП "Київський міський клінічний онкологічний центр" Вікторія Євсєєва в ефірі UWN.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
Зеленський про втрати ЗСУ на війні: Зеленський про втрати ЗСУ на війні: "Менше не стає"
Люди важливі, але це не значить, що можна подарувати росіянам 30% нашої землі, – Зеленський Люди важливі, але це не значить, що можна подарувати росіянам 30% нашої землі, – Зеленський
"Це фейкові новини", - так Трамп прокоментував інформацію про те, що його перемога на виборах буде вигідна РФ