USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 2 2 9 0 (+1260)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Рада легалізувала медичний канабіс

"За" проголосували 248 нардепів
медичний канабіс
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон про легалізацію медичного канабісу. За таке рішення проголосували 248 нардепів. Про це повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

Діяльність з розроблення нових наркотичних засобів або психотропних речовин дозволяється лише з метою їх застосування у медичній практиці з дотриманням законодавства про лікарські засоби або для використання у науковій та науково-технічній діяльності.

Основні пункти:

  • документ регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності;
  • розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання продовжить вважатися злочином і буде розслідуватися поліцією відповідно до законодавства;
  • виробництво ліків жорстко контролюватиметься на усіх етапах. Вирощувати зможуть лише юрособи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції. Кожен кущ буде мати індивідуальне кодування, щоб відслідковувати рух рослин до пацієнта;
  • препарати на основі медканабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнту відповідно до його стану, як це зараз відбувається з морфіном.

Хворий, який в’їжджає на територію України, виїжджає з території України або прямує транзитом через територію України, може ввозити на територію України, вивозити з території України або перевозити через територію України лікарські засоби, що містять наркотичні засоби та (або) психотропні речовини, для власного використання в обсязі, що не перевищує обсяг, визначений рецептом лікаря, виданим такому пацієнту, та без необхідності отримання дозволу на підставі такого рецепта.

У разі якщо хворий є іноземцем чи особою без громадянства і потребує додаткового придбання в Україні лікарських засобів, що містять наркотичні засоби та (або) психотропні речовини, їх відпуск здійснюється за рецептом, що видається в Україні згідно з порядком надання медичної допомоги іноземцям та особам без громадянства, які тимчасово перебувають на території України, затвердженим Кабінетом міністрів.

Порядок перевезення канабісу, а також порядок оформлення необхідних для цього документів встановлюються Кабміном.

Лікар зобов’язаний інформувати пацієнта про можливі наслідки для здоров’я пацієнта, а також можливі небажані реакції, у тому числі звикання чи резистентність, що можуть мати місце при застосуванні препарату.

Поліція має оглядати у плановому порядку не частіше одного разу на рік за участю адміністрації підприємства, установи, організації об’єкти та приміщення, призначені для здійснення діяльності з культивування медичних конопель, з метою забезпечення контролю за дотриманням правил зберігання, культивування, обліку та поводження з ними.

Закон вводиться в дію через пів року після його опублікування (десь друге півріччя 2024 року).

Реакція МОЗ

У Міністерстві охорони здоров'я України вже назвали це рішення "історичним".

"Дякуємо від імені лікарської спільноти за прийняте рішення, адже медичний канабіс – це ліки для мільйонів людей: онкопацієнтів, людей з розсіяним склерозом, пацієнтів, що отримують паліативну допомогу тощо", – йдеться в повідомленні відомства.

Там зауважили, що після першого читання закон був суттєво доопрацьований – до нього було подано майже 900 правок, з яких враховано більш як сто.

Разом з тим Міністерство охорони здоров’я затвердить перелік хвороб і станів, за яких пацієнту можуть призначатися ліки на основі медичного канабісу. Відпуск лікарських засобів на основі медичних конопель буде можливий виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань та за електронним рецептом. Пацієнти зможуть перевозити й зберігати такі ліки у кількості, визначеній одним рецептом.

Також у міністерстві нагадали, що ліки на основі канабісу дозволені у 56 країнах, у тому числі державах ЄС, Канаді, Великій Британії та США.

Хто потребує медичного канабісу?

Понад 6 млн українців, які щодня страждають на нестерпний біль, потребують медичного канабісу.

Серед них є пацієнти, що борються з онкологією, епілепсією, ветерани з симптомами посттравматичного стресового розладу (ПТСР), а також люди з хворобою Паркінсона та іншими серйозними захворюваннями.

Раніше

Президент Володимир Зеленський наголосив на необхідності легалізації медичного канабісу в Україні. 

А постійна представниця президента України в АРК Таміла Ташева заявила, що у Криму після деокупації можуть почати вирощувати медичний канабіс у разі його легалізації – така ідея записана у Стратегії відновлення півострова.

Читайте також:
Рада дозволила працівникам Рада дозволила працівникам "Укрпошти" використовувати зброю
За 2022–2023 роки нардепи заробили 7 млрд гривень, найбільше – За 2022–2023 роки нардепи заробили 7 млрд гривень, найбільше – "Європейська солідарність"
ДП ДП "Документ" надалі видаватиме паспорти чоловікам за кордоном: Рада ухвалила закон
Журналістів повертають до Верховної Ради, але є обмеження Журналістів повертають до Верховної Ради, але є обмеження