USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Список розширили: Хто з держслужбовців може виїжджати за кордон

Ухвалені зміни поширюються як на чоловіків, так і на жінок
виїзд за кордон
Джерело: відкриті джерела

Уряд розширив категорії жінок та чоловіків серед держслужбовців, які можуть виїхати за кордон до своїх дітей: тепер це можуть бути і опікуни, піклувальники та прийомні батьки як жінки, так і чоловіки. Про це повідомляє ДПСУ. 

Згідно з постановою Кабінету міністрів №119 від 10 лютого, жінка та/або чоловік, які є усиновлювачами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками або одними з батьків-вихователів та виховують дитину до 18 років, можуть виїхати за кордон для її відвідування чи супроводу.

Для цього необхідні закордонний паспорт, свідоцтво про народження дитини, документи, що підтверджують перебування дитини за кордоном.

Чоловіки ж зможуть виїхати за умови, що вони не перебувають у шлюбі та самостійно виховують і утримують дитину без участі матері. Тому при перетині кордону окрім вище зазначених документів вони додатково повинні мати документи, що підтверджують статус одинокого батька, виховання та утримання дитини батьком самостійно.

Що цьому передувало

Президент Володимир Зеленський 24 січня підписав кілька важливих указів. Серед них – принципове рішення РНБО щодо виїзду чиновників за кордон – їздити на відпочинок чи з якоюсь іншою недержавною метою посадовцям більше не вдасться. Приводом до ухвалення такого рішення стала інформація про виїзд на відпочинок заступника генпрокурора Симоменка. Він звільнений з посади, щоправда, за власним бажанням.

Крім того, РНБО доручила СБУ перевірити законність рішень Міністерства розвитку громад та ОВА про виїзд громадян за межі України, в тому числі тих, хто внесений у систему "Шлях".

Після цього міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов заявив, що всі відомства, відповідно до ухваленої урядом постанови про заборону виїзду чиновників з країни на час війни, зобов'язані відтепер подати Державній прикордонній службі списки осіб, яким дозволено виїжджати за кордон.

"Усі відомства зобов'язані подати Державній прикордонній службі списки таких посадових осіб і, відповідно, здійснюватиметься пропуск через державний кордон. Тільки ті, хто має на це дозвіл та має вагомі підстави. А саме – лікування, опікунство та інше, що прописано в цій постанові", – сказав Немчінов.

У ДПСУ тоді пояснили, що заборона виїзду чиновників за кордон без поважних причин стосується і осіб непридатних до військової служби, які перебувають на держслужбі. Як сказав в ефірі телемарафону речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко, ухвалені зміни поширюються як на чоловіків, так і на жінок. 

Крім того, уряд визначив, що міністерства, центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи, кого це стосується, повинні в триденний термін надати до Адміністрації ДПСУ список зазначених у постанові осіб. В подальшому вони зобов'язані направляти зміни до цього списку.

Проте існують винятки. Перетнути кордон можна:

  • жінкам або батькам-одинакам для відвідування дітей за кордоном у виняткових випадках за наявності підтверджуючих документів;
  • для лікування за кордоном;
  • на підставі окремого рішення голови ДПСУ, у разі смерті членів сімей за кордоном.
Читайте також:
Зеленський звільнив Майбоженка з посади голови Броварської РДА Зеленський звільнив Майбоженка з посади голови Броварської РДА
Двох посадовців міської ради Дніпра підозрюють у розтраті понад 8,5 млн грн виділених з бюджету для тероборони міста Двох посадовців міської ради Дніпра підозрюють у розтраті понад 8,5 млн грн виділених з бюджету для тероборони міста
Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру
Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ