USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Нові безпекові угоди Україна може підписати вже у травні – червні, – Зеленський

Глава держави повідомив, що нині Україна має вже дев’ять безпекових угод
Зеленський
Володимир Зеленський, президент України
Джерело: Володимир Зеленський

Вже у травні – червні Україна повинна вийти на підписання двосторонніх угод у сфері безпеки зі Сполученими Штатами Америки, країнами Північної Європи, зокрема з Норвегією та Швецією й однією з балтійських країн. Про це в інтерв’ю бразильським журналістам сказав президент України Володимир Зеленський.

Глава держави повідомив, що нині Україна має вже дев’ять безпекових угод.

"Наближаємося до важливого договору зі США, а після того, як пройдемо Конгрес (а я вважаю, що ми однаково дотиснемо та пройдемо його позитивно), прийдемо до потужної угоди зі США", – зазначив Зеленський.

Також він додав, що такі угоди передбачають не лише військову підтримку, а й гуманітарні аспекти, допомогу у відновленні, в енергетиці. Зеленський впевнений, що вже у травні-червні Україна може мати потужні результати щодо підписання нових безпекових угод.

"У нас є кілька договорів, тож вважаю, що травень – червень – і вийдемо на договори не тільки зі США, а й з Північними країнами Європи – там потужна підтримка, а вже у квітні будемо мати такий результат з однією з балтійських країн. Ще готуємося до Швеції та Норвегії. Весь обсяг такої допомоги у двосторонніх угодах є. Наприклад, Німеччина і 7 млрд на рік для України – це дуже серйозно", – пояснив президент.

Новини за темою: Україна та Латвія підписали двосторонню безпекову угоду

Гарантії безпеки для України

Ще влітку 2023 року члени G7 домовилися на саміті НАТО у 2023 році щодо узгодження набору двосторонніх гарантій безпеки з Україною, спрямованих на стримування російської агресії проти країни. Україна своєю чергою зобов'язалася продовжити низку реформ, у тому числі в правоохоронній та судовій системі, а також у секторах безпеки та оборони. Деякі з ключових країн – союзників України прагнуть укласти двосторонні угоди цього року.

Слід зазначити, що обговорення такого плану відбувається на тлі невиконання Євросоюзом свого зобов'язання надати Силам оборони України один мільйон артилерійських боєприпасів до березня 2024 року, а також – переговорів про довгострокову допомогу, що "зайшли в глухий кут".

У документі йдеться, що підтримка постачання зброї, як і раніше, надаватиметься через "Європейський фонд миру" – механізм, який відшкодовує державам-членам те, що вони постачають Україні.

Додамо, у річницю повномасштабного вторгення РФ Україна підписала безпекові угоди з Італією та Канадою. Зокрема, Канада виділить понад 2 млрд доларів допомоги. А з Італією оборонна допомога триватиме до кінця 2024 року.

Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР